Poate rata şansa vieţii. A fost selectată să reprezinte România la Cape Town, dar nu are bani de drum

Poate rata şansa vieţii. A fost selectată să reprezinte România la Cape Town, dar nu are bani de drum
A fost selectată ea, dintre toate vocile frumoase ale generaţiei sale, să participe la concursul de canto Belvedere, care va avea loc luna viitoare în Africa de Sud. Numai că nu are banii necesari şi riscă să rateze şansa vieţii.

Raluca Perşa este originară din Gherla, are 25 de ani şi este una dintre cele mai talentate soprane ale generaţiei sale. Recent, profesorul Theodor Coresi, un român care predă la Viena, a selectat-o pe Raluca pentru a reprezenta România la concursul de canto Belvedere, după o competiţie naţională desfăşurată la Cluj.

„Concursul Belvedere este la nivel internaţional, va participa o singură persoană din fiecare ţară, iar din România sunt eu selectată. M-am calificat direct în faza finală la canto clasic", a explicat Raluca.

De zeci de ani, Belvedere este o uriaşă rampă de lansare pentru solişti. "În urma concursului de canto Belvedere am primit două premii importante şi aşa am devenit un vienez adoptiv", spunea chiar Theodor Coresi, într-un interviu. Visul lui s-a împlinit în 1986. Visul Ralucăi, în 2016, este să câştige şi ea un premiu, dar pentru asta are nevoie de bani de drum. Competiţia se ţine luna viitoare tocmai la Cape Town, în Africa de Sud. Biletele de avion, cazarea pentru nouă zile şi taxa de înscriere costă câteva mii de euro, iar până acum soprana nu a reuşit să strângă nici măcar o mie.

„Conservatorul şi profesorii nu sunt implicaţi din punct de vedere financiar. Este un concurs la nivel mondial, nu m-a ajutat nimeni să ajung până aici. Sunt pe cont propriu. M-au ajutat cu 3.000 de lei membrii clubului Rotary Gherla şi sper să pot strânge suma necesară deplasării până la finalul lunii mai. Concursul începe în 25 iunie", a mai subliniat Raluca Perşa.

„Am ajutat-o cu cât am putut. În numele Ralucăi a venit la noi un fost profesor al ei şi l-am certat că nu a cerut bani de la autorităţile judeţene sau de la cele locale. Fata totuşi reprezintă Clujul şi România; ar fi păcat să nu poată merge la Cape Town", a declarat trezorierul clubului Rotary din Gherla, Mihai Bikfalvi.

Lista cu premiile obținute de tânără artistă este una foarte bogată, potrivit gherlainfo.ro: premiul I la Concursul de interpretare de piese românești "Sigismund Toduţă" Bistrița 2008, Premiul Special "Sigismund Toduţă" Bistrița 2008, Premul I la Concursul internațional de interpretare "George Georgescu" Tulcea 2008, Premiul II la Olimpiada de muzică București 2009, Premiul pentru cel mai tânăr interpret acordat de către soprană Mariana Nicolesco la Concursul național al liedului românesc Brașov 2009, Premiul II la Concursul internațional de interpretare "George Georgescu" Tulcea 2009, Premiul I la Concursul național de interpretare a muzicii românești Bistrița 2010, Premiul Special la Concursul național de interpretare a muzicii românești Bistrița 2010, Premiul I la Olimpiada de interpretare instrumentală, vocală și studii teoretice Bistrița 2010, Premiul Special la Concursul de interpretare "Sigismund Toduţă" Cluj-Napoca 2010, Premiul II la Concursul național de interpretare și creație muzicală "Paul Constantinescu" Ploiești 2012, Premiul I la Concursul internațional de interpretare "Sigismund Toduţă" Deva în 2014.

„Eu sunt profesorul Ralucăi numai din acest an. Am descoperit o voce foarte versatilă, aflată momentan la graniţa dintre sopran şi mezzosopran. Mă refer la voci dramatice, pentru că noi dezvoltăm acum un repertoriu puţin mai dramatic. Este o voce de viitor, pe care, în funcţie de evoluţia ei, o vom putea vedea pe scene. Noi, profesorii ei, pregătim ceea ce ţine de baza tehnică pentru a performa, dar există astfel de probleme cu participarea la concursuri care nu ţin de competenţa noastră. Belvedere a fost organizat anii trecuţi la Amsterdam sau Viena, însă ei se perindă şi e firesc, ca să vadă cât mai multă lume tinere talente aflate la primul pas în carieră. Există concursuri unde participanţii primesc ajutor finanaciar din partea organizatorilor, dar nu şi la acesta", a spus profesorul Cristian Hodrea, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima".

Concursul Belvedere din 2016 se va desfăşura la cape Town între 25 iunie, data înscrierii concurenţilor, şi 2 iulie, data finalei. Premiul pentru câştigătorul primului loc este de 7.000 de euro.

Dacă doriţi să o ajutaţi pe Raluca, puteţi lua legătura cu ea pe Facebook -  AICI.

 

Comenteaza