Premianţii şi juriul au lăudat Comedy Cluj

Premianţii şi juriul au lăudat Comedy Cluj
Gala de închidere a Festivalului de Film Comedy Cluj a fost şi un moment de evaluare “la cald” a evenimentului.

Invitaţii străini, premianţi sau membri ai juriului, au lăudat organizatorii, oraşul şi publicul clujean, dar au făcut declaraţii şi despre premiile primite sau criteriile de acordare a acestora.

Filmul "Infidelul", regizat de Josh Appignanesi, a primit la Cluj Premiul pentru cel mai bun scenariu şi pentru cel mai bun actor, dar şi Premiul Publicului. Comedia are ca erou un musulman care află că e evreu, iar din distribuţie fac parte actori de diverse etnii. "Am fost foarte surprinşi că filmul n-a provocat controverse din cauza subiectului. Dar ne-am dat seama că a venit vremea pentru asemenea filme, în care chiar şi oamenii religioşi să râdă pe marginea acestui subiect. Eroul nostru e un Homer Simpson musulman, şi mulţi membri ai comunităţii islamice au recunoscut în el un om ca şi ei, care are de luptat cu probleme identitare", a afirmat Josh pentru ZIUA DE CLUJ.

Sebastian Stern a câştigat Premiul pentru cel mai bun regizor cu "Bondarul", un film despre care mulţi spectatori, dar şi regizorul a spus că nu e tocmai o comedie. Filmul e primul lungmetraj din cariera lui Sebastian, iar cineastul speră că distincţia obţinută la Cluj îl va ajuta în carieră. "E dificil să faci o dramă la care oamenii să şi râdă. M-am bucurat că spectatorii din România au râs la aceleaşi secvenţe ca şi cei din Germania şi sunt foarte fericit că juriul a decis să-mi acorde acest premiu pentru că asta mă încurajează să continui să fac filme ca acesta, pe muchie între dramă şi comedie", a declarat Stern.

Tânărul cineast a admirat energia şi tinereţea oamenilor care organizează Comedy Cluj. "E singurul festival specializat pe care-l cunosc, iar asta cred că îi asigură viitorul. Doresc acestui festival mult noroc", a spus el. Deşi filmele din competiţia de lungmetraj au avut valoare sensibil egală, Noel Witts, unul din membrii juriului, a dezvăluit că alegerea n-a fost foarte grea. "Toţi patru am fost de acord cam în fiecare caz. Dacă vezi destule filme, îţi cam dai seama care are o structură solidă, unde e actorie bună sau muzica e ok. Nu am avut dezacorduri în privinţa premiilor, deşi avem experienţe diferite", a spus Noel Witts. El crede că rolul actorului a crescut în filme, mai ales datorită televiziunii, pentru că abilităţile actorilor s-au îmbogăţit. Despre "Visul lui Adalbert", filmul românesc din competiţie, Witts crede că subiectul, plasat înainte de 1989, este un dezavantaj. "A încercat să reconstruiască un moment istoric. Poate că asta merge la publicul român, dar nu are nici un sens în afară", a opinat criticul.

Premiul pentru scurtmetraj rămâne la Cluj

Jurnalistul şi cronicarul de film Daniel Iftene a prezidat juriul competiţiei de scurtmetraje, alcătuit exclusiv din bloggeri. Diversitatea "ofertei" - de la filmuleţe anecdotice de 2-3 minute la pelicule mai lungi, elaborate - a fost o provocare pentru juraţi. "A fost destul de greu pentru noi pentru că filmele erau intercalate, şi la prima proiecţie se schimba mereu favoritul. La discuţii au fost luate în calcul filmele cu scenariu bun, cu final bun şi aşa s-a ajuns la câştigător", a explicat Daniel Iftene. Deşi membrii juriului nu sunt critici de film, criteriile de jurizare au fost clare. "S-a ţinut cont de actorie, de gaguri, de cât de inedite erau situaţiile, lucruri pe care le vede, de fapt, şi spectatorul din sală", a adăugat el. În competiţia scurtmetrajelor au fost înscrise filme din toată lumea. Premiul a rămas însă la Cluj, fiind obţinut de "Gobbel", regizat de Raluca David, absolventă a Universităţii "Babeş-Bolyai".

"Ideea filmului mi-a venit de la o poveste adevărată, «turismul morţii» practicat în Germania. Scenariul l-am scris chiar eu, iar norocul meu a fost că am colaborat cu un producător care a ştiut să facă rost de bani. A fost o muncă de trei-patru luni, în care am căutat actorii, am dat probe, am căutat locaţii", spune Raluca. Filmările s-au făcut în satul bistriţean Dorolea, cu actori profesionişti, şi clujeni, dar şi cu actori amatori. "În scena înmormântării au jucat şi oameni din sat. De exemplu, bocitoarele sunt de la Teatrul Nescris din comuna Şanţ, o trupă de teatru unică în Europa, care improvizează absolut totul", detaliază regizoarea. Raluca David lucrează deja la un nou proiect de scurt metraj.

 

 

Etichete
Comenteaza