Premieră muzicală Caragiale la Teatrul Maghiar din Cluj

Premieră muzicală Caragiale la Teatrul Maghiar din Cluj
Premieră muzicală diseară, la Teatrul Maghiar, în regia lui Tompa Gabor.

"Cui i-e frică şi astăzi de I. L. Caragiale, profetul teatral care privind stupefiat evenimentele de azi, şi-ar cumpăra din nou un bilet numai "dus" spre Berlin?" - se întreabă Tompa Gabor, regizorul spectacolului Leonida Gem Session, care va avea premiera diseară la ora 20.

"La 23 de ani după schimbarea din '89 se înteţesc întrebările la care am căutat degeaba un răspuns, şi în lipsa cărora probabil că "scăpăm" şi ultima noastră şansă de a ne rezolva problemele existenţiale. Dacă evenimentele trecutului apropiat şi cei care au avut un rol în el nu devin total transparente, atunci putem considera "schimbarea de regim" un fel de rebeliune de pe strada lui Conu' Leonida, adică o piesă regizată de putere care demonstrează de fapt că nu va exista niciodată o revoluţie adevărată",  spune regizorul.

Titlul "adaptării după Caragiale în cădere liberă", de Gábor Tompa şi András Visky, trimite în acelaşi timp la marmelada din borcan şi la jam session-ul cunoscut din jazz. Muzica compusă de Vasile Şirli va fi cântată de actorii din spectacol.

Piesa originală cu trei personaje este completată de alte cinci personaje - publicul va avea ocazia să-i vadă pe scenă pe András Hatházi, Zsolt Bogdán, Miklós Bács, Gábor Viola, Loránd Farkas, Szabolcs Balla, Róbert Laczkó Vass şi Kati Panek. Decorul şi costumele au fost create de Carmencita Brojboiu, dramaturgia: András Visky, mişcare scenică: Ferenc Sinkó, asistent de regie: István Albu, regia tehnică: Borsos Levente, Nagy Yvonne.

Comenteaza