Preşedintele TIFF, despre poziţia Ministrului Culturii faţă de evenimente în 2021: "M-as bucura sã fie ascultatã de către INSP"

Preşedintele TIFF, despre poziţia Ministrului Culturii faţă de evenimente în 2021: "M-as bucura sã fie ascultatã de către INSP"

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, propune ca accesul spectatorilor la evenimentele medii şi mari în aer liber să poată fi realizat în baza unei adeverinţe de vaccinare împotriva COVID 19, a unui test negativ sau a unui document că participantul a trecut prin boală.

În acest sens, Gheorghiu a spus la Digi24 că poartă discuții cu INSP şi cu operatorii culturali pentru reluarea evenimentelor medii şi mari în aer liber.

"În acest moment suntem în discuţii cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi cu operatorii economici culturali cu privire la reluarea evenimentelor medii şi mari in aer liber. Noi avem câteva propuneri pe care le vom înainta. Avem în vedere pentru accesul participanţilor la eveniment ori prezentarea unei adeverinţe de vaccinare, ori prezentarea unui test negativ, ori prezentarea unui document medical care să ateste că participantul a trecut prin această boală şi are deja anticorpii formaţi. Analizăm inclusiv varianta prin care operatorii culturali să aibă la intrare un centru de testare rapid", a spus Gheorghiu la Digi24.

El şi-a exprimat speranţa ca, odată cu venirea vremii potrivite pentru evenimente în aer liber, "să avem nişte reguli clare care să permită desfăşurarea unor astfel de evenimente".

"Foarte oportună și la obiect declarația Ministrului Culturii referitoare la modul în care s-ar putea desfășura evenimentele culturale de anvergură, în timpul verii. Din cîte știu, e singura poziție clară, fără echivoc, a unui demnitar din Guvern referitoare la o problemă de mare actualitate pentru cei din domeniu. M-as bucura sã fie ascultatã de către INSP și comitetele strategico-naționale-de criză. Anul trecut am putut organiza TIFF
în aer liber (fiind primii care au avut curajul de a arăta că "se poate"), cu limitare acces la 500 participanți per incintă, purtare mască, am cheltuit peste 10.000 Eu în achiziții de echipamente de varii feluri. Si nu am avut niciun caz de infectare sau alte probleme similare. Sper din tot sufletul ca apelul de bun simț al Ministrului să dea rezultate, adică să putem organiza a 20-a ediție de festival în condiții mai apropiate de normal, să putem primi măcar 1000 de spectatori în spații outdoor mari (de genul Piața Unirii din Cluj), precum s-a întîmplat și în alte evenimente similare europene & să putem organiza proiecții și indoor, probabil cu 50% ocupare de sală", a declarat Tudor Giurgiu, preşedinte TIFF.

Comenteaza