Primadonna assoluta a Operei din Roma spune la Cluj cum şi-a alinat dorul de casă FOTO/VIDEO

Primadonna assoluta a Operei din Roma spune la Cluj cum şi-a alinat dorul de casă FOTO/VIDEO
Celebra soprană Virginia Zeani şi-a lansat în această seară la Cluj cartea "Canta che ti passa", la Opera Naţională Română.


">

"Eu locuiesc în SUA, am venit în România din două motive. Unul este faptul că regele s-a gândit să-mi dea o decoraţie, <Nihil sine Deo>, care se acordă foarte rar unor personalităţi care şi-au dat viaţa muncii, sau distracţiei, pentru că a cânta pentru lume reprezintă o distracţie. Pentru mine cântecul a reprezentat viaţa, a reprezentat tot ce aveam mai frumos în mine însămi. Şi vă spun sincer titlul a fost italian deoarece "Canta che ti passa" înseamnă "Cântă că-ţi mai trece". Şi eu cântam întotdeauna când eram tristă, supărată pentru viaţa dificilă pe care am avut-o la început în Italia. Dar, cel mai important pentru mine este să ne cunoaştem. Eu nu am prea avut multă publicitate, pentru că nu ne-am concentrat spre asta. Deci, acum publicitatea este în această carte. Mă cunoaşteţi numai prin faptul că am venit şi am cântat aici (în 1965, n.red.), deci am dat dovada că ceva calităţi aveam", le-a povestit soprana celor prezenţi la lansarea cărţii. Artista a explicat că în primii ani petrecuţi în Italia s-a confruntat cu dificultăţi, aceasta şi din cauza faptului că nu îi era permis să comunice cu cei din ţară.

Volumul lansat astăzi a apărut la editura Galaxia Gutemberg şi cuprinde dialoguri purtate de soprana celebră în toată lumea în anii '60 cu Sever Voinescu. La lansare au vorbit şi directorul Operei Naţionale clujene, Rareş Trifan, ierarhul greco-catolic Virgil Bercea şi directorul editurii Galaxia Gutenberg. După lansare soprana a acordat autografe celor prezenţi. Lansarea cărţii a avut loc în pauza spectacolului "Tosca", după ce pe un ecran au fost proiectate imagini din cariera artistei, care, aflată într-una dintre lojele sălii, a fost aplaudată la scenă deschisă de către public.

Zeani va primi mâine titlul de Profesor Honoris Causa din partea Facultăţii de Teologie Greco-catolică a Universităţii "Babeş-Bolyai". Virginia Zeani s-a născut în 1925 în judeţul Mureş şi a fost, timp de 25 de ani, "primadonna assoluta" a Teatrului de operă din Roma, fiind recunoscută la nivel mondial pentru calităţile sale vocale.

Comenteaza