Proiect pentru copiii din Cluj-Napoca. Vor putea învăța colinde și obiceiuri de sărbători

Proiect pentru copiii din Cluj-Napoca. Vor putea învăța colinde și obiceiuri de sărbători
| Foto: teachforromania.org

Celor mici le vor fi prezentate colinde, cântece de stea și obiceiuri specifice acestei perioade, ținându-se cont de particularitățile de vârstă.

În luna decembrie, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, derulează proiectul cultural-educativ ,,Tradiții clujene la colindat”, ce face parte din cadrul programului ,,Educație prin cultură”.

Astfel, în parteneriat cu grădinițe și școli din Cluj-Napoca, vor fi prezentate celor mici colindele și obiceiurile de iarnă, specifice județului Cluj. Prima întâlnire va avea loc luni, 6 decembrie 2021, la Grădinița cu program prelungit ,,Camigo” din municipiul Cluj-Napoca.

Copiilor le vor fi prezentate colinde, cântece de stea și obiceiuri specifice acestei perioade, ținându-se cont de particularitățile de vârstă. Astfel, grupul de copii ,,Muguri de folclor”, coordonat de prof. Alexandru Filip, va asigura un moment de cântece de stea, urmat de obiceiul ,,Plugușorul”, adus în fața preșcolarilor de copiii pregătiți de Daniel Rusu și Corina Cristuțiu.

Copiii vor putea admira și straiele populare autentice, reprezentative zonelor și subzonelor folclorice de proveniență ale micilor artiști, care vor evolua în cadrul proiectului.

Deoarece întâlnirea se desfășoară în 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, se va expune și povestea legată de rolul și modul în care acționează Moș Nicolae în viața copiilor. Următoarele întâlniri se vor derula în 10, respectiv 14 decembrie, tot la școli și grădinițe din oraș.

Proiectul „Educație prin cultură”, derulat în ultimii ani de CJCPCT Cluj în parteneriat cu în școlile din județ, are menirea de a-i apropia pe tineri de tradițiile populare.

Comenteaza