Proiecte pentru comunitate, concerte şi activităţi culturale la Jazz in the Park 2015. Vezi programul

Proiecte pentru comunitate, concerte şi activităţi culturale la Jazz in the Park 2015. Vezi programul
Cea de-a treia ediţie Jazz in the Park a debutat luni, 29 iunie, cu un concert Peter Sarosi & Nora Tasi la Colin's Gastropub, casa jazz a Clujului timp de o săptămână, şi continuă până duminică, 5 iulie, cu concerte susţinute de nume importante ale jazz-ului autohton şi internaţional, în Parcul Central, la Opera Maghiară şi pe plaja din Grigorescu. În cadrul festivalului vor avea loc şi un concurs pentru tinere talente, un salon de carte, expoziţii de pictură şi sculptură şi activităţi pentru familie.

"Anul acesta am ajuns la şapte zile de festival faţă de trei la primele două ediţii. Nu a fost un lucru neapărat planificat, a venit natural. Avem mai multe activităţi, de facturi diverse şi nu am dorit să le suprapunem în Pacrul Central. Încă din 2014 am încercat să activăm locaţii noi din oraş, dar am reuşit doar anul acesta.

Mă refer la plaja din Grigorescu. Malurile Someşului sunt foarte ofertante din punctul de vedere al organizării de activităţi culturale şi mă bucură să văd că şi alţii au aceeaşi părere şi chiar au venit cu iniţiative în acest sens. Noi vom avea două zile de activităţi aici", a declarat Alin Vaida, directorul Jazz in the Park.

Ia-ţi oraşul în primire!

De altfel, organizatorii festivalului îi îndeamnă pe clujeni să se implice în viaţa culturală a oraşului prin susţinerea Fondului Jazz in the Park, ce încurajează proiecte culturale şi tineri muzicieni. Cei ce vor să ajute pot să o facă donând minim 2 euro prin SMS la numărul de telefon 8842 sau pot achiziţiona un o brăţară simbolică de acces la festival în valoare de 10 lei (intrarea la Jazz in the Park este gratuită, exceptând cele două evenimente speciale de la Opera Maghiară, n.red.).

"Obiectivul nostru este să strângem 8.000 de euro. Vor fi finanaţate cel puţin trei proiecte culturale cu câte 9.000 de lei fiecare - înscrierile de dosare continuă până în 20 iulie şi vor fi acordate minim trei burse de excelenţă a câte 2.000 de lei fiecare destinate susţinerii tinerelor talente muzicale, muzicieni de până în 19 ani. Donaţiile prin SMS sunt valabile până în 15 iulie, iar brăţările vor putea fi cumpărate de la intrările la festival amenajate special pentru această campanie", a precizat Vaida.

Pentru a încuraja publicul să controbuie la Fondul Jazz in the Park, organizatorii festivalului au pregătit, cu ajutorul sponsorilor, o tombolă cu premii: o călătorie jazz la Viena, o bicicletă Pegas personalizată, greutatea câştigătorului în bere, o tabletă şi un fotoliu-puf.

Carte, artă şi educaţie

Pe lângă concerte, Jazz in the Park găzduieşte o mulţime de activităţi conexe. Salonul de carte Bookfest Estival aduce la Casinoul din Parcul Central oferte a 30 de edituri, British Council propune un reading lounge cu sute de cărţi gratuite şi reduceri la abonamente, Universitatea de Artă şi Design deschide The Art House - expoziţii de pictură, sculptură şi instalaţii la clădirea UAD din Parcul Central, iar Fundaţia AltArt creează pavilionul Future Fabulators - un oraş al viitorului şi un loc de întâlnire pentru clujeni.

În weekend, festivalului va găzdui şi evenimentul de artizanat Târguţu' Vintage, o zonă de joacă şi un proiect de educaţie muzicală pentru copii, o zonă de activităţi sportive pentru întreaga familie, un spaţiu dedicat educaţiei participative, o zonă de întâlnire pentru biciclişti, o zonă de hamace şi relaxare, un food-court şi opt terase.

Concerte şi concurs internaţional de jazz

Festivalul continuă marţi seara, 30 iunie, de la ora 20:00, cu concertul "When Classic Meets Jazz" susţinut de pianistul Bogdan Vaida, la Opera Maghiară. Din programul serii fac parte lucrări de J. Brahms, G. Enescu, W.A. Mozart și A. Skriabin, menite să combine elemente de romanță, folclor românesc, grandoare și armonii de jazz din filmele lui Humphrey Bogart. Biletul de intrare la concert costă 20 de lei.

"Este un concert de muzică clasică, iar ideea a include un astfel de eveniment în cadrul Jazz in the Park a plecat de la improvizaţie. Este posibilă şi în muzica clasică, nu doar în jazz. La Enescu o să auziţi influenţe din muzica populară românească, iar Mozart... şi-a construit operele din improvizaţii", a punctat Bogdan Vaida, care este şi fratele directorului festivalului.

Bogdan Vaida va ghida publicul prin acest melanj muzical nu doar prin interpretarea artistică, ci și printr-o serie de explicații care să stimuleze auditoriul să își imagineze diverse momente sau contexte care ar putea fi descrise de muzica propusă.

Pianistul locuieşte de mai bine de 10 ani în Freiburg (Germania) şi este cel care a influențat nașterea proiectului Jazz in the Park și a contribuit la dezvoltarea conceptului festivalului de astăzi. Noaptea se încheie la Collin's cu trupa Soul Serenade.

Miercuri şi joi plaja Grigorescu găzduieşte scena de pe malul Someşului, unde vor cânta Mice and the Run, Nuages Quartet, Jazu, The Rank&Fashion, Koszika&The Hotshot şi Lucia. Joi seara, pe scena Operei Maghiare urcă violonistul de jazz manouche Florin Niculescu, cu "Tribute to Stephane Grappelii".

De vineri festivalul se mută în Parcul Central, unde vor concerta Exit Oz, Barabas Lorinc Quartet, Jazzy Birds, Hilde Louise Asbjornsen, Blazzaj, Spanache Trio, Zoe Rahman, Balako, Tiptil, Eyot, Tango with Lions, N.O.H.A.

Tot în ultimele trei zile de festival se va desfăşura şi concursul internaţional dedicat tinerilor artişti. Vor participa 20 de trupe, iar câştigătorul va concerta în deschiderea capului de afiş al ediţiei din 2016 Jazz in the Park. Nu în ultimul rând, Collin's va găzdui în fiecare seară de festival sesiuni de jam cu artiştii invitaţi la Jazz in the Park.

Program Jazz in the Park 2015

Marţi, 30 iunie:

Opera Maghiară, 20:00 - Concert Bogdan Vaida "When Classic Meets Jazz"

Colin's Gastropub, 21:30 - Concert Soul Serenada + After Party

Miercuri, 1 iulie:

Plaja Grigorescu, 14:00 - Chillout

Plaja Grigorescu, 19:00 - Concert Mice on the Run, Nuages Quartet, Jazu

Colin's Gastropub, 21:30 - Concert Inocsenyka + After Party

Joi, 2 iulie:

Plaja Grigorescu, 14:00 - Chillout

Plaja Grigorescu, 19:00 - Concert The Rank & Fashion, Koszika & The Hotshot, Lucia

Opera Maghiară, 20:00 - Concert Florin Niculescu "Tribute to Stephane Grappelli"

Colin's Gastropub, 21:30 - Concert Barabas Lorinc + After Party

Vineri, 3 iulie:

Parcul Central, Youth Stage, 12:00 - Concurs Internaţional de Jazz

Parcul Central, Main Stage, 18:00 - Concerte Blazzaj, Barabas Lorinc Quartet, Jazzybirds, Hilde Louise Asbjornsen

Colin's Gastropub, 22:30 - Jam session cu artişti Jazz in the Park + After Party

Sâmbătă, 4 iulie:

Parcul Central, Chillout Stage, 12:00 - Live DJs: Digital Love, Disco Sigaretta, Cercul Întreg

Parcul Central, Youth Stage, 12:00 - Concurs internaţional de jazz

Parcul Central, Bike Zone, 12:00 - Întâlnire Skirtbike

Parcul Central, Main Stage, 18:00 - Concerte Exit Oz, Spanache Trio, Zoe Rahman, Balako

Colin's Gastropub, 22:30 - Jam session cu artişti Jazz in the Park + After Party

Duminică, 5 iulie:

Parcul Central, Kids Zone, 12:00 - Lecţii şi distracţie pentru copii şi păriniţi

Parcul Central, Chillout Stage, 12:00 - Live DJs: Schnauzer, Marwan Dua, Danaga

Parcul Central, Youth Stage, 12:00 - concurs internaţional de jazz

Parcul Central, Main Stage, 18:00 - Concerte Tiptil, Eyot, Tango with Lions, N.O.H.A.

Colin's Gastropub, 22:30 - Jam session cu artişti Jazz in the Park + After Party

 

 

Comenteaza