Foto Proiecția filmului "Libertate", la Teatrul Național Cluj-Napoca. Tudor Giurgiu: ''A fost o seară specială, plină de miez și substanță''

Proiecția filmului "Libertate", la Teatrul Național Cluj-Napoca. Tudor Giurgiu: ''A fost o seară specială, plină de miez și substanță''

O proiecție specială a filmului LIBERTATE, urmată de un dialog despre Revoluția Română la care au participat istoricul Mădălin Hodor, Răzvan Rotta (cel care a surprins în 21 decembrie 1989 mai multe fotografii-document în Cluj-Napoca), regizorul Tudor Giurgiu și actorii Ionuț Caras și Cătălin Herlo, a avut loc în 10 decembrie 2023, la Teatrul Național Cluj-Napoca.

"N-aș fi crezut că vom putea să umplem sala Naționalului clujean la peste 2 luni de la lansarea filmului, dar ne-a ieșit. A fost o seară specială, plină de miez și substanță. Nu am vorbit prea multe despre @libertate.filmul cât despre tot momentul Decembrie 89 la Sibiu și Cluj, despre relațiile dintre Miliție, Armată și Securitate, contextul politic al acelor ani, conspirații, teroriști. Mulțumesc invitaților Madalin Hodor, Mihnea Măruţă și Razvan Rotta care au ținut publicul mai bine de o oră și jumătate pe scaune, nici n-am știut cum a trecut timpul. A fost probabil cea mai consistentă dezbatere legată de film și istoria recentă, pe care o cunoaștem destul de superficial. Mulțumesc Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului pentru parteneriatul care, iată, își dovedește sensul. Autonom pentru susținere, echipelor Transilvania Film CASA TIFF care au organizat exemplar evenimentul, Teatrul Național Cluj-Napoca și Oana Herlo pentru găzduire și grijă. Mă bucur că au fost în sală mulți prieteni care fie nu văzuseră filmul, fie l-au revăzut dar, mai ales, pentru că Mihai Măniuțiu, un om care mi-e tare drag, cu ale cărui mari spectacole am crescut, a fost alături de noi și ne-a felicitat sincer la final. Fotografiile sunt ale minunatului Nicu Cherciu", a declarat Tudor Giurgiu, regizorul filmului.

LIBERTATE spune o poveste mai puțin cunoscută. În Sibiu, în haosul lunii decembrie 1989, mai mulți bărbați – securiști, militari, civili – au fost ținuți ostatici într-o piscină dezafectată și acuzați că sunt teroriști. Din distribuția filmului fac parte unii dintre cei mai îndrăgiți actori ai momentului – Iulian Postelnicu, Mirela Oprișor, Alex Bogdan, Alexandru Papadopol, Alex Calangiu, Andreea Grămoșteanu, Cuzin Toma, Leonid Doni, Andi Vasluianu, Ștefan Iancu sau Ionuț Caras. 

Filmul a câștigat anul acesta Premiul pentru Cel mai Popular Film Românesc la TIFF, Premiul CICAE la Sarajevo, Premiul Juriului Ecumenic la Cinefest Miskolc și Premiul pentru cele mai bune costume și decoruri (semnate de Viorica Petrovici, respectiv de Vali Ighigheanu) la Waterloo Historical Film Festival.   

Comenteaza