Protest al actorilor independenţi, înainte de Gala TIFF. Tudor Giurgiu, către ministrul Culturii: "Trebuie ajutaţi"

Protest al actorilor independenţi, înainte de Gala TIFF. Tudor Giurgiu, către ministrul Culturii: "Trebuie ajutaţi"

Câțiva artiști independenți din Cluj s-au întâlnit, în Piaţa Unirii, înainte de începerea Galei de Închidere a festivalului TIFF, pentru a semnala faptul că arta independentă din România are nevoie de susținerea autorităților.

"Asta în contextul în care Administrația Fondului Cultural Național a strâns în timpul pademiei fonduri care nu acoperă nevoile sesiunilor normale de finanțare. În plus, există informații că sesiunea de toamnă a AFCN e în pericol pentru că Ministerul Culturii nu găsește bani pentu plata evaluatorilor. Vorbim de 80.000 de lei, o sumă egală cu... un proiect AFCN. Suntem solidari cu artiștii care trag azi un semnal de alarmă și ne dorim ca incertitudinea să se termine cât de repede. Stimate autorități, nu ne luați și singura sursă de finanțare!", au transmis actorii, prezenţi în piaţă cu pancarte de protest. 

Actorii au rămas în zona pieţei şi după începerea Galei TIFF, afişând pancartele de după gard în timpul discursului preşedintelului festivalului de film, Tudor Giurgiu. Acesta i-a observat şi, profitând de prezenţa ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, la eveniment, a ridicat situaţia problematică a teatrului pe timp de pandemie. "Am venit aici în piaţă şi am văzut un protest spontan şi am recunoscut câţiva oameni, cărora le apreciez munca, cei de la Reactor, aş vrea să le endorsez mesajul, ştiu că e şi domnul ministrul al Culturii aici, aş vrea să întăresc ceea ce ei au scris pe acele pancarte. Întreg sectorul independent trebuier ajutat, TIFFul e o manifestare care are deja un statul şi o greutate pe harta evenimentelor culturale ale ţării, dar aceşti oameni care nu sunt salariaţi de la stat, care nu au protecţie de care au parte alţi actori, trebuie să fie ajutaţi şi înţeleşi. Trebuie să aibă uşi deschise atât aici în Cluj, cât şi la minister. Fac lucruri extraordinare", a spus Tudor Giurgiu. 

Comenteaza