Reduceri fără precedent la târgul Gaudeamus

Reduceri fără precedent la târgul Gaudeamus
Participanţii la târgul de carte din Piaţa Unirii se întrec în oferte de reduceri din preţul cărţilor, mai mult decât la cele 12 ediţii anterioare.

Târgul Gaudeamus şi-a deschis ieri porţile într-un cort uriaş amplasat în Piaţa Unirii. Clujenii sunt aşteptaţi până duminică la cea de-a 13-a ediţie a Caravanei Gaudeamus, pe care organizatorii o aşteaptă să fie cu noroc.

"Bunul gust se află la fiecare stand al editurilor participante la acest târg, iar cititorul e beneficiarul absolut al sindrofiei cărţilor. Să nu uităm că cititul este una dintre bucuriile vieţii", a declarat la inaugurare Irina Petraş, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), filiala Cluj. Se reunesc la Cluj până duminică, 1 aprilie, 78 de expozanţi, un număr record, la 49 de standuri. "E vorba de un record al acestei ediţii. Anul trecut au fost 17.000 de vizitatori în cinci zile. Avem diverse concursuri, târgul este interactiv, aici guvernează timp de cinci zile votul publicului", a anunţat Vladimir Epstein, directorul evenimentului. "Am zis să facem în aşa fel încât să transformăm perioada aceasta a târgului într-un cadru în care VIP-urile sunt olimpicii, scriitorii, ziariştii. Va fi prezentă aici crema intelectualităţii clujene, ceea ce nu-i puţin lucru, şi este extrem de onorant şi onorabil să respiri acelaşi aer cu personalităţi care vor rămâne în istoria culturii române şi, probabil, a celei europene", a mai spus Epstein.

La intrarea în cortul generos de lângă statuia lui Matei Corvin se vinde magiun de Topoloveni. Participanţii la târg afişează la stand reduceri care de care mai ademenitoare. "Am încercat să facem la acest târg o reducere specială la cărţile editurii Eikon, între 20 şi 70%", a dezvăluit Vasile G. Dâncu, director al editurii clujene. "Cărţile sunt valoroase şi la aceste preţuri cu siguranţă că sunt căutate", a apreciat el. Cele mai mari scăderi de preţ au fost efectuate la cărţile universitare, cele de beletristică şi de religie.

La standul clujenilor de la Media Kinger sunt, de asemenea, anunţate preţuri mai mici. "Avem reduceri la toată gama de produse, de la cele informative, cele pentru copii de grădiniţă până la revistele Meki, care au 50% reducere. La fel şi cărţile de colorat", a precizat Casandra Irimia, de la Media Kinder.
Grupul editorial Rao a avut la Gaudeamus reduceri de 15%, iar acum au ajuns la 20% la toate publicaţiile. "A fost luată această decizie în speranţa că lumea va cumpăra mai mult. Sunt vremurile care sunt, cărţile sunt destul de scumpe şi la preţuri mari nu avem mare succes. Trebuie să reducem ca să ajutăm lumea să cumpere mai mult", a spus Despina Nistor, reprezentant al editurii.

"Reducerile sunt între 10 şi 45%. Avem şi un dicţionar care costă 49,95 lei, dar la târg e la preţul de 29,95 lei", a precizat Ionel Frâncu, agent de vânzări la editura Person Longman. Este vorba de un dicţionar explicativ englez-englez cu 112.000 de cuvinte şi dublă pronunţie, folosit mai ales pentru examenele Cambridge. Majoritatea celorlalte publicaţii de la stand au reducere de 10% din preţ.

Editura Anteea din Cluj are la Gaudeamus reduceri de 25-40%, iar cărţile de colorat şi cele de activităţi costă 2 lei . Cele mai "scumpe" sunt cărţile de poveşti, fabule sau legende, la 9 lei. "Am avut reduceri şi anul trecut, poate nu chiar ca acum, dar acum avem cărţi mai multe, titluri noi scoase de anul trecut", a explicat Manuela Georges, directorul editurii.

La Nemira cumpărătorii care achiziţionează două cărţi mai primesc una gratis. "Mai avem cărţi deja reduse din preţul iniţial, la 3 lei, la 5 lei şi la 10 lei. Nemira are în fiecare an reduceri din astea" a declarat Valeriu Lozinsky, reprezentant al cunoscutei edituri. Editura Academiei de Studii Economice din Bucureşti are reducere de 25% la toate publicaţiile. "Noi publicăm cursuri universitare şi diferite auxiliare, studii de caz, culegeri de exerciţii. Preţurile din târg sunt în medie de 20 de lei", a precizat Luiza Constantinescu, redactor la editură.

La fel, editura Corint are reduceri de 25% la toate titlurile, chiar şi la cele de 15-20 de lei şi la pachete. "Anul trecut am avut reduceri de 20%. Am decis să le mărim ca să atragem cumpărătorii, chiar şi o sumă foarte mică redusă tot contează. Vedem mulţi oameni care vin, se uită, se sucesc, se învârtesc şi nu au bani să cumpere", a spus Eugenia Mihai de la departamentul marketing al editurii. "Prezenţa editurilor la târg are ca scop şi faptul ca cititorul să ştie că încă mai existăm pe piaţă, că facem tot posibilul ca să producem cărţi în continuare pentru ei", a explicat specialista de la Corint.

Între evenimentele de joi se numără lansarea cărţii "Despre prietenii artişti", de Pavel Chihaia, la editura Eikon, de la ora 13:00. Prezintă Mircea Oliv, Ovidiu Pecican şi Vasile Radu.

 

Comenteaza