România, invitat de onoare la Salon de Livre Paris. Un succes imens al culturii noastre FOTO

România, invitat de onoare la Salon de Livre Paris. Un succes imens al culturii noastre FOTO
Nume de marca ale culturii romane si franceze au luat cu asalt joi standul Romaniei, tara invitata de onoare la editia din acest an a Salon du Livre.

Cultura si literatura romana au fost reprezentate la varf de scriitori, academicieni, critici, poeti, eseisti, istorici, profesori, dintre care ii amintim pe norman Manea, Serge Celibidache, fiul marelui dirijor roman Sergiu Celibidache, Matei Visniec, Eugen Simion, George Banu, Ana Blandiana, Stelian Tanase, Mircea Dinescu, Ileana Malancioiu, Gabriela Adamesteanu, Mircea Martin, eugen Uricariu, Ion Muresan, Nicolae Manolescu, Solomon Marcus, Ioan S Pop, Marta Petreu., Dinu Flamand, Lucian Boia...

Deschiderea standului Romaniei a fost onorata si de prezenta ASR, Principele Radu al Romaniei. Li s-au alaturat personalitati ale lumii culturale din diaspora romana si din Franta, alaturi de o seama de reprezentanti ai unor edituri din Romania, pentru prima oara invitati sa participe la un astfel de eveniment.

Organizatorii estimeaza ca, in ziua de deschidere a Salonului, peste o mie de persoane au vizitat standul Romaniei. Sub "pomul vietii" - simbolul ales de artistul designer al standului, sub care "Roumanie se livre", multe din cartile aflate la vanzare si au gasit cumparatori.

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a vizitat standul ţării noastre, invitata de onoare, unde a fost salutat de preşedintele ICR, Andrei Marga, de miniştrii Culturii şi Educaţiei, Daniel Barbu şi Remus Pricopie si de preşedintele Comisiei senatoriale de cultură a Parlamentului, Georgică Severin.

Pentru cateva minute, un grup de cinci tineri, aflaţi sub influenţa alcoolului, au protestat în faţa pavilionului românesc, declarând că luptă fata de "politizarea ICR". Printre cei care s-au declarat jigniti de comportamentul acestora s-a numarat si Serge Celibidache, dar si alti membri ai comunitatii romanesti din Paris. Tinerii purtau măşti cu chipurile lui Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Neagu Djuvara şi Andrei Pleşu si Victor Ponta. Acestia sunt cunoscuti pentru comportamentul lor scandalos in comunitatea romaneasca din Paris, dupa cum a declarat  dna Alexandra Barrault, profesoara la o universitate pariziana.

 

 

Etichete
Comenteaza