S-a dat startul înscrierilor la cea de-a patra ediție a Crosului ZCMC-Donaton

S-a dat startul înscrierilor la cea de-a patra ediție a Crosului ZCMC-Donaton

Alergătorii de toate vârstele sunt invitați să participe și anul acesta la Crosul ZCMC-Donaton, competiție organizată în cadrul celei de-a 13-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, pentru a cinsti amintirea viteazului păstor Donat. Aflat la a patra ediție, crosul va avea loc duminică, 21 august, începând cu ora 10:00, în Parcul Etnografic ’’Romulus Vuia’’ și prin pădurea Hoia.

Înscrierile la concursul din acest an se pot face pe site-ul www.donaton.ro, până joi, 18 august, ora 20:00. Participanții la cros își vor testa rezistența pe distanțele de 1, 5 și 10 kilometri, în 10 categorii diferite (3-6 ani, 7-9 ani, 10-11 ani, 12-13 ani, 14-15 ani, 16-17 ani, 18-34 ani, 35-44 ani, 45-54 ani între și peste 55).Taxa de înscriere este de 15 lei - pentru cei sub 14 ani, și 25 de lei - pentru cei peste 14 ani.

Pachetele de start vor putea fi ridicate în data de 20 august, între orele 15:00 și 20:00, de la punctul de informare din Piața Unirii. Toți concurenții vor primi numere de concurs cu microcip (în caz de asistență medicală) și medalii de participare, precum și apă, fructe și batoane müsli la punctele de alimentare. Păstrând tradiţia anilor precedenţi, concurenții obosiți vor fi întâmpinați la sosire de berăria Fóti cu un pahar de bere rece sau sirop. De asemenea, după cros, alergătorii și susținătorii acestora vor putea urmări tradiționalul concurs de gătit din Parcul Etnografic, precum și concertele și programele pentru copii.

Crosul ZCMC-DONATON a fost creat pentru a cinsti amintirea curajosului păstor Donát. Legenda spune că într-o noapte, în urmă cu 400 de ani, aflându-se cu turma la păscut în pădurea Hoia, păstorul Donát a zărit oastea otomană pregătită să atace orașul prin locul care astăzi se numește Tăietura Turcului. Asemeni eroului grec de la Marathon, păstorul a fugit să ducă vestea concetățenilor săi. A trecut pe nerăsuflate de poarta Mănășturului și nu s-a oprit până la primărie. Acolo a spus ce a avut de spus, după care, din cauza emoției și a efortului, a căzut mort. Oastea orașului însă s-a adunat numaidecât și a reușit să-i alunge pe inamic. Drumul parcurs de păstor poartă și azi numele de Donát (Dontah).

Mai multe informații importante despre cros pot fi găsite pe www.donaton.ro.

 

Comenteaza