Sânge şi găinaţ în filme “ciudăţele”

Sânge şi găinaţ în filme “ciudăţele”
Cu un calup de filme care mai de care mai bizare s-au “delectat” sâmbătă seară spectatorii clujeni în a doua zi a Festivalului “Anim’est”.
De la 22:00 la 24:00, pe ecranul de la cinema Victoria au rulat 13 filmuleţe din toată lumea, unele absurde, altele poetice, câteva adevărate capodopere de animaţie, dar cam seci, şi vreo patru nu numai bine desenate, ci şi cu “schepsis”.

Filmul bulgăresc “Doroga” (regia Sotir Gelev, Alex Filipov), de exemplu, desenat cu minuţiozitatea unei gravuri, s-a dovedit cam pâclos, în timp ce “Jonglerii” americanului Niven Wilson, ingenios construit, cu personaje care ieşeau unul din altul, într-un desen-păienjeniş, n-a prea convins spectatorii, în ciuda valorii clare. Spectatorii au aplaudat uneori în batjocură, alteori cu o timidă apreciere, dar adevăratele aplauze le-au smuls filmele cu tentă “neagră” sau cu un umor la fel de întunecat.

“Viaţa Morţii” de Brandyn Bold (SUA) e povestea unei purtătoare de coasă pusă pe trăit şi dornică de dragoste, care, după numeroase eşecuri sentimentale, devine “CEO la Disney”, cum spune, ironic, comentatorul. În splendidul “Clean Carousel” al danezului Andreas Bodker, anecdota se combină cu cinismul. Un tip cu nas roşu lustruieşte un carusel, imaginându-şi bucolic un cârd de copii care se învârt pe acesta. Când o cioară se găinăţează pe utilaj, o împuşcă, continuând să împuşte tot stolul şi după ce o fetiţă se roteşte cu caruselul. Doar că fata, îngrozită, vomită pe lustrul căluşeilor, aşa că tipul o împuşcă şi pe ea. Apoi vine şi cârdul de alţi copii, dar şi un nou stol de ciori... Cam acesta a fost tonul animaţiilor bizare de la “Anim’est”.


Comenteaza