Scriitoare clujeană, premiată în Franţa

Scriitoare clujeană, premiată în Franţa
Prozatoarea Florina Ilis a primit Premiul pentru cea mai bună carte străină a anului 2010 al săptămânalului francez “Courrier International”, anunţă ediţia electronică de ieri a publicaţiei. Autoarea clujeană a fost recompensată pentru romanul “Cruciada copiilor”, recent tradus de Marily Le Nir şi publicat în Franţa de Editura Des Syrtes.
“În «Cruciada copiilor», Florina Ilis conturează un portret pregnant al României contemporane, cu virtuţile, viciile şi aspiraţiile sale”, scrie periodicul parizian. Florina Ilis s-a născut în 1968. Scrie proză, poezie şi teatru. A debutat în 2000 cu un volum de haiku-uri, dar s-a afirmat ca unul dintre autorii de prim rang ai noii generaţii în 2001, când a început publicarea trilogiei formate din romanele “Coborârea de pe cruce”, “Chemarea lui Matei” şi “Cruciada copiilor”. Al treilea roman a primit în 2005 Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor şi alte trei distincţii literare. Cartea a fost tradusă în ivrit, spaniolă şi franceză. Florina Ilis a mai publicat romanul “Cinci nori coloraţi pe cerul de răsărit”, studiul “Ficţiunea cyberpunk” şi volumul de teatru “Lecţia de aritmetică”. Este singura scriitoare care a figurat în 2006 în topul “100 de femei de succes”. În 2007, autoarea clujeană a primit Premiul pentru Proză “Ion Creangă” al Academiei Române.

“Courrier International” este un săptămânal care traduce şi editează articole preluate din peste 900 de publicaţii din întreaga lume. Premiul pe care-l acordă anual, aflat la a treia ediţie, recompensează o carte tradusă în franceză în care se vorbeşte despre condiţia umană într-un colţ al lumii.


Comenteaza