Serbările Iernii Rotary 2023, un eveniment de înaltă ținută care celebrează valorile trecute, prezente și viitoare

Serbările Iernii Rotary 2023, un eveniment de înaltă ținută care celebrează valorile trecute, prezente și viitoare

Clubul Rotary Cluj-Napoca organizează, sub conducerea președintelui dr. Matei Miko, ediția a XV-a a tradiționalului eveniment Serbările Iernii.

Cinema Teatru Florin Piersic va fi gazda Serbărilor Iernii, eveniment care începe luni, 30 ianuarie, la ora 19:00.

"Evenimentul este, în primul rând, o elogiere a valorii, atât a prezentului, cât și a trecutului, căci istoria trebuie să rămână mereu actuală în spiritul nostru. Aceasta este propunerea Clubului Rotary Cluj-Napoca prin Serbările iernii Rotary 2023", a declarat dr. Matei Miko, președintele Clubului.

Serbările Iernii debutează cu premierea - de către președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop - a câștigătorilor concursului de eseuri ”Școala Ardeleană”, care stimulează creaţia în domeniile istorico-literare şi pun în lumină valorile naţionale româneşti în context european.

Acest moment dedicat tinerilor și viitoarelor valori va fi urmat de proiecția de gală a filmului documentar ”Maria, Inima României”, în prezența producătorilor John Florescu și Dan Drăghicescu.

INFO

Serbările Iernii Rotary 2023, un eveniment de înaltă ținută care celebrează valorile trecute, prezente și viitoare

Documentarul prezintă povestea extraordinară a rolului politic și a interesantei vieți private a Reginei Maria a României. Spectatorii vor vedea cum a condus țara în timpul ororilor Primului Război Mondial, până la victoria de la Conferința de Pace de la Paris din 1919. Filmul a fost realizat pe parcursul a 2 ani cu filmări în 9 țări și o documentare realizată în 14 arhive naționale. Cei care vor fi prezenți în Cinema Teatru Florin Piersic vor avea șansa de a auzi vocea originală a Reginei și de a vedea filmări și imagini originale ale epocii, colorizate cu ajutorul tehnologiei moderne și prin implicarea unei echipe interdisciplinare de experți pentru a surprinde cât mai exact realitatea acelor vremuri.

Proiecția documentarului ”Maria, Inima României” va fi urmată de prezentarea - însoțită de imagini inedite - a poveștii făuririi statuii Reginei Maria, amplasată la Alba Iulia. Realizatorii statuii vor fi onorați pe scena Cinema Teatrului Florin Piersic.

INFO

Serbările Iernii Rotary 2023, un eveniment de înaltă ținută care celebrează valorile trecute, prezente și viitoare
Foto: (c) Marinela BRUMAR / AGERPRES

Dezvelirea statuii Reginei Maria, amplasată la Alba Iulia în proximitatea Sălii Unirii, a coincis cu Centenarul Încoronării, 15 octombrie 1922 - 15 octombrie 2022. Evenimentul a avut loc în prezența Majestăților Sale Margareta Custodele Coroanei Române și Alteța Sa Regală Principele Radu, a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, alături de Înalt Preasfințiile Lor Mitropolitul Laurențiu al Ardealului, Mitropolitului Andrei al Clujului și Arhiepiscopul Irineu al Albei.

Autorul operei de artă este sculptorul Mircea Rusu, care a transformat, cu inspirație, talent și o muncă de 4 ani, un bloc de marmură de 26 de tone din cariera de la Rușchița și a dat viață superbei statui a Reginei Maria. Sculptura finită cântărește 17 tone, iar împreună cu cele două socluri de 12 și 24 de tone opera are o greutate totală de 53 de tone, fiind una din cele mai impozante lucrări în marmură din lume.

Opera de artă a fost realizată la inițiativa și cu sprijinul mai multor persoane private, printre care Alexandru “Sasha” Nicolici și familia sale, Dan Nicolici și Alexandra Lazăr, Dr. Septimius Cosmin Suciu, dr. Matei Miko, dr. Ing. Ioan Popa, dr. Augustin Lazăr, Iuliu Chiorean, dr. Daniel Metz, dr. Alexandru Rotaru, dr. Călin Iacob Tătaru, Ion Bercu, Victor Florean, sau dr. Mohammad Murad.

Seara de gală se va încheia cu un recital de harpă și voce în interpretarea Alexandrei Rebeca Iancu.

Intrarea la Serbările Iernii Rotary 2023 este gratuită și se face, în limita locurilor disponibile, exclusiv pe baza invitațiilor ce se pot procura de la casierila Cinema teatru Florin Piersic sau online de pe eventbook.ro.

Comenteaza