Siestă la Filarmonica Transilvania

Siestă la Filarmonica Transilvania
Dirijorul Gottfried Rabl revine la pupitrul orchestrei Filarmonicii Transilvania. Omar Massa va interpreta, pe scena Colegiului Academic, lucrarea „Aconcagua”, de Astor Piazzolla. Corul Filarmonicii va cânta, alături de orchestră „The Rio Grande”, de Constant Lambert. Dirijorul Corului este Cornel Groza.

În programul serii pe care ne place să o numim Siesta la Filarmonica Transilvania, sunt incluse şi lucrări de Moritz Moszkowski, Dietrich Buxtehude/Carlos Chavéz, Lorenzo Fernández, José Pablo Moncayo, Arturo Márquez. Programul muzical pregătit iese din tiparele muzicii culte, fiind mai accesibil publicului larg, intrăm în sfera muzicii latino americane, jazz, ragtime şi cakewalk.

Dirijor al Orchestrei Simfonice Radio din Viena, Gottfried Rabl a fost implicat de-a lungul carierei sale în activităţi artistice emblematice din perspectiva promovării muzicii contemporane. În calitate de dirijor al corului Orchestrei Simfonice Radio din Viena, Gottfried Rabl a manifestat un interes special pentru interpretarea unor lucrări uitate, pe care le-a reconsiderat şi revalorizat.

Absolvent a trei secţii - corn, corepetiţie şi dirijat - Gottfried Rabl a obţinut imediat după terminarea facultăţii o bursă la Academia Sibelius din Helsinki, unde a studiat cu ginerele compozitorului finlandez Jean Sibelius, Jussi Jalas.

Această perioadă a fost propice pentru aprofundarea creaţiei compozitorilor scandinavi. În acest timp, a făcut parte, în calitate de cornist, din ansamblul Wiener Nonett, a fost prezent ca pianist-acompaniator în recitaluri de lieduri, iar ca dirijor a creat Theater der Stille - un ansamblu care s-a dedicat în mod special interpretării muzicii pentru teatru din secolul XX.

Interesul său pentru muzica contemporană a fost fructificat pe deplin în cadrul strânsei colaborări cu Leonard Bernstein, în SUA, Italia şi la Viena, unde a fost asistentul ultimei sale opere - A Quiet Place. În timpul şederii în SUA, unde a studiat la Indiana University, a devenit dirijor al Orchestrei Simfonice a oraşului.

Născut în 1981 la Buenos Aires, Massa a început studiul muzicii la vârsta de cinci ani, la şapte ani debutând la „Café Tortoni", celebru club de tango din capitala argenitiană, interpretând la pian muzică de Astor Piazzolla.

La 12 ani a devenit student al Conservatorului Naţional de Muzică şi a studiat bandoneonul cu Rodolfo Mederos, Marcos Madrigal şi Julio Pane. A fost discipolul celebrului compozitor Alejandro Barletta, mulţumită căruia Massa a studiat repertoriul de concert pentru bandoneon.

În martie 2011, Massa l-a acompaniat pe Placido Domingo într-un concert public la care au participat 120.000 de oameni, pe cea mai cunoscută stradă din Buenos Aires. În cadrul aceluiaşi eveniment, a cântat şi cu soprana Virginia Tola şi cu Orchestra Filarmonicii din Buenos Aires, sub bagheta lui Eugene Khon, şi a dirijat în încheierea concertului, un ansamblu de bandoneoane.

Preocupările lui Massa se extind şi în domeniul compoziţiei, el semnând diverse lucrări pentru ansamblu, ca "Suita Patagonia" şi "Concertango" sau muzică incidentală pentru film şi televiziune. În 2014 a fost nominalizat la Premiile Muzicale Gardel pentru discul „Tribute to Piazzolla", realizat în colaborare cu Ansamblul Quatrotango şi cu bandoneonistul Leopoldo Federico.

Concertul are loc vineri, 18 noiembrie, începând cu ora 19:00, pe scena Colegiului Academic din Cluj-Napoca.

Comenteaza