Sinagoga de pe Horea va fi reabilitată. Se va înfiinţa un Centru Cultural Evreiesc

Sinagoga de pe Horea va fi reabilitată. Se va înfiinţa un Centru Cultural Evreiesc
Veşti bune pentru comunitatea evreilor din Cluj-Napoca. Sinagoga va fi reabilitată şi se vor înfiinţa un Centru Cultural Evreiesc şi un restaurant cu specific. Investiţiile vor fi făcute din fonduri europene şi resurse proprii.

Conform Comunităţii Evreilor din Cluj-Napoca - Cultul Mozaic, proprietarul Sinagogii "Templul Memorial al Deportalilor" şi a clădirilor din jurul ei, închiriate de către şcoala de Muzică "Augustin Bena" (două corpuri) şi Grădinţa "Cu Parfum de Tei", lucrările sunt pe cale să înceapă.

"Sinagoga va fi supusă în curând unor ample lucrări de consolidare şi reabilitare finanţate din donaţii proprii şi fonduri europene, amenajându-se la balcon spaţii expoziţionale, asigurându-se alinierea la normele europene (acces persoane cu dizabilităţi, grupuri sanitare etc.). Celelalte trei clădiri vor face parte din viitorul Centrul Comunitar Evreiesc Cluj. Se va înfiinţa un Centru Cultural Evreiesc (de cultură iudaică, cu funcţiuni similare cu cele ale celorlalte zece centre similare din oraş, sală multifuncţională de spectacole, centru de zi, mediatecă etc.), apoi un restaurant ritual (cu specific evreiesc), se vor extinde serviciile sociale şi medicale şi se va muta administraţia cultului", se arată într-un comunicat remis presei.

"Templul Memorial al Deportalilor", de pe strada Horea din Cluj-Napoca, este cladire-obiectiv de patrimoniu de interes local (categorie B). A fost edificat în anii 1886-1887 de către comunitatea evreilor neologi (de rit occidental stabilit la congresul evreilor din 1868) din Cluj, după proiectele lui Isidor Hegner, puse în practică de fraţii Horváth şi Károly Reményik. Construit în stil maur, edificiul îmbină elementele arhitecturale tradiţionale cu cele orientale.

Sinagoga a fost realizată conform prescripţiilor liturgice ale vremii, păstrând trivalența funcțională: Bet Hakneset - casa adunărilor, Bet Tefila - casa rugăciunilor şi Bet Hamidras - locul de învăţătură. Accesul bărbaţilor avea loc pe faţada sudică; în vestibulul cu spălătorul de mâini - Kior şi alături Geniza - dulap pentru obiecte de cult, apoi ocupau locurile la parterul sălii mari. Accesul și locul femeilor erau separate, ele prin intermediul a două scări interioare închise, accesau direct din exterior nivelul galeriei.

Prosperitatea etnicilor evrei în Cluj este atestat de faptul că la începutul secolului XX. Evreii reprezentau 13% din populaţia oraşului.

Construcţia a fost afectată parţial în septembrie 1927 de acţiunile legionarilor, fiind reparat în anul 1928.
Însă, după 1940, autorităţile horthiste au transformat fosta sinagogă în depozit, pentru ca după deportarea masivă a evreilor, să fie grav avariată (distrugându-se trei pătrimi din clădire) de bombardamentele din ziua de 2 iunie 1944 care au avut loc la Cluj.

În urma terminării războiului, după o intervenţie masivă de reconstrucţie a părţilor deteriorate a început în 1946, edificiul fiind reinaugurat şi resfinţit în octombrie 1947 (unele lucrări exterioare continuând până în 1951). Cu această ocazie, în amintirea victimelor Holocaustului sinagoga a primit un nou nume - Templul Memorial al Deportaţilor Evrei.

Reconstrucţia a fost realizată respectând în mare parte caracteristicile stilistice ale edificiului iniţial, în
stil maur. Analizând fotografiile de arhivă (de la începutul secolului 1900-1906 şi cele de după bombardamentul din 1944) şi realizând o comparaţie a acestora cu situaţia existentă, se pot identifica o serie de elemente referitoare la aspectul iniţial al clădirii şi transformările suferite de acest edificiu de-a lungul vremii. Acestea vor fi luate în considerare în special la propunerile pentru restaurarea faţadelor.

În prezent, Templul Memorial al Deportaţilor Evrei, este una dintre cele patru sinagogi existente în oraş, fiind singura care și-a păstrat funcţiunea de lăcaș de cult iudaic.

Comenteaza