Sindicaliştii de la Transilvania Art cer din nou demisia directorului Operei clujene

Sindicaliştii de la Transilvania Art cer din nou demisia directorului Operei clujene
Din nou scandal la Opera din Cluj: reprezentanţii Sindicatului Transilvanuia Art din Opera Naţională Română din Cluj-Napoca reiau acţiunile de protest împotriva directorului Rareş Trifan.

Sindicaliştii din Transilvania Art solicită din nou Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional demiterea directorului Operei Naţionale Române din Cluj, Rareş Trifan, pentru "management defectuos în detrimentul Operei, al angajaților și al publicului".

Într-un comunicat transmis presei, conducerea Transilvania Art arată că a transmis mai multor instituţii memorii în care a reclamat "abuzul în funcţie" şi "lipsa totală de comunicare", manifestate de directorul Rareş Trifan.

Reprezentanţii sindicatului clujean mai subliniază că promisiunile ministrului Culturii, Kelemn Hunor, de a trimite la Cluj Corpul de Control, dar şi a unui consilier ministerial, de a veni la Cluj pentru a identifica soluţiii pentru rezolvarea conflictului de muncă nu s-au concretizat.

Totatodată, promisiunile făcute de directorul Rareş Trifan sindicaliştilor după întâlnirea din octombrie de la sediul Ministerului Culturii, nu au fost nici ele onorate, astfel că reprezentanţii Transilvania Art solicită din nou demisia directorului.

„Comunicatul nu este foarte concret şi nu găsesc nimic nou faţă de comunicatele de anul trecut‚ la care direcţiunea Operei a răspuns punctual la acea vreme", a precizat responsabilul de comunicare al Operei clujene, Dan Bădilă.

Conflictul între sindicaliştii din Transilvani art, care numără aproximativ 200d e angajaţi ai Operei, a izbucnit primăvara trecută şi a continuat până la începutul acestui an.

Reprezentanţii sindicali au fost nemulţumiţi de faptul că nu sunt puse în valoare spectacole de tradiţie ale instituţiei şi că se plătesc sume mari unor regizori de teatru pentru a regiza spectacole care apoi nu prezintă foarte mare interes şi au dezaprobat maniera de a conduce instituţia a directorului Rareş Trifan.

Ulterior, principalele probleme semnalate au fost frigul din instituţie, motiv pentru care premiera spectacolului "Don Giovanni" a fost amânată, iar ulterior o repetiţie generală şi o reprezentaţie a spectacolului "Orfeu în infern" au fost suspendate.

O altă problemă care a "izbucnit", inclusiv în presă a fost suma pe care urma să o primească regizorul Tompa Gabor pentru spectacolul "Don Giovanni", onorariul fiind considerat prea mare, cu atât mai mutl în condiţii de criză economică, de reprezentanţii sindicatului Transilvania Art, cel puţin în comparaţie cu salariile unora dintre angajaţi. Conducerea sindicatului respectiv a reliefat nemulţumiri şi vizavi de contractul colectiv de muncă.

Conducerea Operei clujene a organizat ulterior o conferinţă de presă, la care a participat inclusiv regizorul Tompa Gabor.

Rareş Trifan a precizat la conferinţa de presă resopectivă, pe de o parte, că mişcările sindicale 0au fost întâlnite şi în altă perioadă din istoricul instituţiei, iar pe de altă parte, a subliniat că chiar dacă regizorul invitat ar fi primit bani mai puţini, din motive de procedură, suma nu putea fi folosită pentru salarii.

Tompa Gabor a precizat că modul în care s-au manifestat sindicaliştii nu este benefic actului cultural, dar pe de altă parte a admis că problem frigului în sala de repetiţii este una neplăcută, care ar fi trebuit rezolvată pe timp de vară.

Ulteior conferinţe de presă respectivă reprezentanţii sindicatului Transilvania Art şi directorul Rareş Trifan au participat

 

 

Comenteaza