Singurul teatru independent din Cluj are planuri mari în 2010

Singurul teatru independent din Cluj are planuri mari în 2010

Teatrul Independent “Grupa mică” a fost inaugurat oficial în noiembrie 2009, ca primul teatru privat din Cluj cu sală proprie. Primul spectacol, “Delir în doi” de Eugene Ionesco, a avut un mare succes de public, iar la atelierele pentru copii au luat parte peste 40 de şcolari clujeni. în 2010, “Grupa mică” anunţă dezvoltarea programelor culturale, cu spectacole-lectură, preluarea unor producţii studenţeşti sau invitarea la Cluj a unor trupe din alte oraşe.

 

Modulul de spectacole-lectură demarează în 12 februarie, la ora 20, la sediul teatrului din Centrul Cultural Fabrica de Pensule de pe str. H. Barbusse nr. 59-61. Actriţa Anca Hanu, de la Teatrul Naţional, va interpreta fragmente din volumul “Izvorul fericirii” de Wolfgang Klein, în regia Adelei Iancu. Scriitor german de origine română, Klein e cunoscut ca un fin povestitor, dar şi ca un umorist redutabil, care combină absurdul şi grotescul cotidian în povestiri pline de savoare.

 

în 19 februarie va avea loc şi prima reprezentaţie studenţească, cu un spectacol pe texte de Bertolt Brecht realizat de actorul Vetesi Nandor, masterand al Facultăţii de Teatru şi Televiziune. “Vrem să preluăm producţii ale studenţilor clujeni, fie spectacole-examen, fie montări pe care ei le fac în afara facultăţii, într-un modul special al teatrului nostru”, spune regizoarea Mihaela Panainte, directorul Teatrului “Grupa mică”.

 

Ea şi-a mai declarat intenţia de a invita la Cluj trupe independente din alte oraşe, care să-şi prezinte spectacolele în sala de la Fabrica de Pensule. “Suntem în discuţii cu Teatrul 74 din Târgu- Mureş, urmează să vedem ce spectacole ale lor se potrivesc în spaţiul nostru”, a dezvăluit Mihaela Panainte. Teatrul 74 este unul din cele mai bine cotate teatre independente din România.

 

Activitatea Teatrului “Grupa mică” va continua cu proiectele de bază. Mihaela Panainte vrea să pună în scenă o piesă de Beckett, “Ce zile frumoase”, aflându-se acum în plin casting. De asemenea, în luna martie va avea loc un nou atelier pentru copii, după succesul celui din ianuarie. La acesta au participat 40 de elevi de la Şcoala “David Prodan”, care au învăţat să creeze marionete şi păpuşi şi să improvizeze mici spectacole pe scenarii scrise chiar de ei. “Atelierul a avut un succes foarte mare şi vrem să-l continuăm, cu alte grupuri de copii din apropierea sediului nostru”, a precizat Mihaela Panainte.

 

Comenteaza