Spectacolul ”Bal Mascat” de Verdi revine pe scena Operei Naţionale din Cluj

Spectacolul ”Bal Mascat” de Verdi revine pe scena Operei Naţionale din Cluj
Una dintre cele mai eclatante opere ale tuturor timpurilor, ”Bal Mascat” de Giuseppe Verdi, revine pe scena Operei Naţionale din Cluj-Napoca duminică, 13 decembrie 2015, sub bagheta dirijorului chinez Jin Wang.

Premiera spectacolui se bucură  de o distribuție valoroasă, formată din soliștii Marius Vlad Budoiu, Florin Estefan, Carmen Gurban, Andrada Ioana Roșu și Oana Trîmbițaș. 

"Bal mascat" (n.red. în italiană Un ballo in maschera) este o operă compusă de Giuseppe Verdi pe un libret de Antonio Somma. Premiera absolută a operei a avut loc la Teatro Apollo din Roma, în ziua de 17 februarie 1859. În ciuda finalului său tragic, opera are multe momente foarte reuşite, de combinare armonioasă a sublimului şi ironiei, o mixiune de tragism şi comedie care i-a făcut pe mulţi critici de muzică de operă să o eticheteze ca "shakespeariană".

Opera este inspirată pe asasinarea regelui Gustav III al Suediei din anul 1792, dar este lipsită de acurateţe istorică din două motive importante. Pe de o parte, sursa inspiraţiei însăşi era o prezentare romanţată a evenimentelor, respectiv, în perioada compunerii operei sale, lui Verdi i s-a impus de către cenzură guvernului să efectueze schimbări în desfăşurarea acţiunii datorită sensibilităţii politice a subiectului şi / sau a sugestiilor de natură anarhică care puteau fi sugerate.

În 1833, dramaturgul francez Eugène Scribe a descris evenimentele care au dus la asasinarea regelui Gustav al III-lea în piesa omonimă, Gustave III. Singurele lucruri reale pe care Scribe le-a păstrat au fost câteva nume istorice implicate, conspiraţia în sine şi asasinarea de la balul mascat. Restul, caracterizările, personajele, povestea romantică, ghicirea viitorului, trădarea prieteniei, etc. sunt rezultate ale ficţiunii autorului francez.

Opera lui Verdi s-a bazat pe piesa lui Scribe şi nu pe faptele istorice. Şi totuşi a fost considerată de către cenzura regală ca fiind prea mult, drept care acţiunea se va desfăşura în Lumea Nouă, la Boston, în loc de Europa, perioada va fi vag sugerată ca fiind cea a începutului anilor 1700, deci cea a Americii de nord coloniale britanice, rangul personajului asasinat va fi coborât de la cel de monarh la cel de guvernator colonial, iar personajul în sine nu va fi nimeni altul decât Riccardo (Richard), Contele (ori Earl) de Warwick.

 

Comenteaza