Statuia lui Donath, aruncată în uitare de clujeni

Statuia lui Donath, aruncată în uitare de clujeni
Statuia legendarului cioban, care a salvat Clujul de turci, zace tot mai degradată. ZIUA de CLUJ a semnalat şi în urmă cu un an starea ei deplorabilă.

“Statuie degradată, caut restaurator”. Aşa ar putea să sune un anunţ ipotetic pentru situaţia în care a ajuns una din cele mai solitare şi frumoase statui ale Clujului. Izolată pe un deal, pe o proprietate privată, statuia ciobanului Donath se strică de la o zi la alta. Uitată de toţi în pustiul alb, uitată de autorităţi, amatori de artă, de comunitate.

 

O astfel de statuie, cu o legendă superbă, căreia i s-a dedicat o romanţă, iar o stradă din Cluj îi poartă numele, ar fi fost, în Occident, valorificată la maximum. Şi îngrijită cu respect. La un an de la semnalările apărute în ZIUA de CLUJ despre starea statuii părăsite, nimic nu s-a schimbat. Aceeaşi indiferenţă o învăluie, statuia ciobănaşului degradându-se tot mai mult de la o zi la alta. Statuia lui Donath, ciobanul clujean legendar, care a salvat oraşul de otomani, iar apoi a murit de epuizare după o fugă asemănătoare eroului grec de la Maraton, nu figurează pe listele monumentelor istorice, deşi se află în patrimoniul Primăriei.

 

“Am verificat şi nu figurează pe lista de monumente din patrimoniu. Am informat şeful Comisiei Zonale de Monumente Istorice (CZMI) despre situaţia relatată de ZIUA de CLUJ şi despre ce am găsit eu în listele oficiale cu monumente şi am decis să facem raport şi să introducem statuia în patrimoniu, apoi să o restaurăm”, spunea acum un an Radu Spânu, arhitectul-şef al Clujului şi membru în CZMI. între timp, acesta a fost demis din funcţie. Actualul secretar la CZMI, Virgil Pop, a confirmat pentru ZIUA de CLUJ că statuia lui Donath nu se află pe listă, pentru că “legislaţia este extrem de complicată şi sunt foarte multe criterii tehnice”.

 

De altfel, Primăria Cluj este la curent cu situaţia, deşi, timp de un an de zile,  nu a făcut nimic pentru salvarea statuii. „Cunoaştem situaţia statuii. S-a finalizat inventarul, la 31 decembrie 2008, al tuturor statuilor, busturilor şi al altor astfel de opere de arte care nu se află pe lista Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. S-au făcut echipe de teren, dar la statuia lui Donath nu au putut intra pentru că e proprietate privată. E un an, greu, financiar, dar va fi analizat inventarul întocmit şi în funcţie de resursele financiare vom începe reabilitări”, a declarat Raimonda Boian, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

 

Istoricul Nicolae Sabău, autorul volumului “Metamorfozele barocului transilvan”, este de părere că statuia trebuie clasificată. “Trebuie înaintat un raport cu un studiu de istoria artei Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural şi apoi se poate recomanda unui restaurator specializat să înceapă refacerea. Statuia este foarte frumoasă şi trebuie să avem grijă de ea”, a spus istoricul. Şi Lukacs Joszef, autorul volumului “Povestea oraşului comoară”, în care apare legenda ciobănaşului Donath, este dezamăgit de condiţia statuii. “Eu am dat în cartea mea şi o poză când statuia  lui Donath arăta bine. Văd cu durere cum nimeni nu ia nici o atitudine, iar presa nu are impactul dorit. Păcat, pentru că este o statuie foarte frumoasă. Maghiarii au scris şi o romanţă frumoasă legat de ea, <>”, a comentat Lukacs Joszef.

 

Anul trecut, trei clujeni au contactat prin e-mail redacţia ZIUA de Cluj. “Am citit articolul şi cunoaştem statuia. Din ce am citit şi din poză ne-am dat seama de frumuseţea ei şi am fost supăraţi că aceasta este degradată. Noi am luat decizia de a finanţa parţial restaurarea ei şi vom trimite în contul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional o sumă de bani pe care noi o considerăm necesară.

 

Este inadmisibil cum oraşul nostru natal îşi bate joc de istoria sa. Suntem plecaţi de 11 ani, dar tot clujeni şi români ne simţim. Aici, tot ce e trecut important este vegheat cu mare respect”, au scris Septimiu Moldovan,  Remus Moldovan şi Andrei Pop, foşti studenţi la Cluj, care locuiesc acum în New York şi care au susţinut că vor dona suma de 2.000 de dolari. Banii nu au ajuns nici până astăzi în contul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional, după cum declară reprezentanţii Direcţiei. între timp, statuia în stil baroc a ciobanului Donath stă uitată de toţi pe dealul Hoia, fără a beneficia de nici un fel de restaurare. 

Comenteaza