Târg al satului românesc la Dârja, localitatea în care s-a născut prof. Iuliu Haţieganu

Târg al satului românesc la Dârja, localitatea în care s-a născut prof. Iuliu Haţieganu
Un târg de produse tradiționale va avea loc sâmbătă, 27 august 2016, în satul clujean Dârja. Vizitatorii vor putea cumpăra obiecte de îmbrăcăminte lucrate manual, obiecte decorative din lemn gravat, totul asezonat cu gulyas, ţuică de Bădăcin, muzică populară şi filme româneşti.

Evenimentul este organizat de un ONG care reunește tineri antreprenori și specialiști din diverse domenii. Scopul târgului este de a impulsiona viaţa satului şi renaşterea meşteşugurilor dar şi de a apropia generaţiile tinere de la oraş de cele mai cu experienţă de la sate. „Ne-am propus să oferim cadrul în care se pot întâlni mai multe comunităţi şi pot impărtăși informaţii şi competenţe profesionale", spun reprezentanții JCI Cluj.

Dârja este un sat plin de istorie și tradiții în care trecutul îți iese în cale într-un mod spectaculos și neașteptat printre gospodîrii specifice cu case, grajduri, garduri și pivnite din blocuri de piatră, stuparii cu albine și stâne de oi. Trecând podul peste vale spre vechea vatră a satului, se conturează turnurile celor două biserici ale satului (Ortodoxă și Reformată din sec XIV). În vechiul centru al satului un monument amintește de Marea Unire serbată de săteni în 1918, apoi se poate vedea vechea școală a satului, casa unui fost primar construită în 1895 și casa parohială în spatele căreia a existat casa în care s-a născut prof. Iuliu Hațieganu.

Etichete
Comenteaza