Testamentul lui Avram Iancu la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj
- Scris de Mona Kovacs
- 06 Noi 2015, 16:25
- Cultură
- Ascultă știrea
"Unicul dor al vieții mele este să-mi văd națiunea mea fericită, pentru care după puteri am și lucrat până acum, durere, fără mult succes, dar tocma acum cu întristare văd că speranțele mele și jertfa adusă se prefac în nimica. Nu știu câte zile mai pot avea. Un fel de presimțire îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur. Voiesc dară și hotărât să dispun ca după moartea mea toată averea mea mișcătoare și nemișcătoare să treacă în folosul națiunii și întru ajutorul înființării unei academii de Drepturi, tare crezând că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile națiunii noi. Câmpeni, 20 decebrie, Avram Iancu, avocat"
Mapa conținând testamentul olograf al lui Avram Iancu a fost încredinţată în custodie de Indrei Rațiu, fiul lui Ioan Rațiu. Mapa conține și o serie de alte documente legate de familia și viața lui Avram Iancu și este una dintre cele mai importante donații făcute de familia Rațiu bibliotecii clujene.Datat 20 decembrie 1850, documentul scris cu cerneală neagră, a fost redactat de catre însuşi Avram Iancu.
"Valoarea lui este incontestabilă pentru noi, pentru conștiința noastră identitară indiscutabilă. Ne raportăm la Avram Iancu, ne raportăm la 1918, ne raportăm la tot ceea ce a însemnat construcția identității noastre, nestrident, nepatriotard, cu rațiune și cu decență și cu demnitatea pe care trebuie să o avem și care iese din retorica patriotardă, spumoasă și păguboasă încă", a declarat Doru Radosav, directorul BCU.
Indrei Rațiu a precizat că nu este clar momentul exact al predării testamentului de la Avram Iancu familiei Rațiu: "Ce este aproape sigur este că cel care a moștenit această responsabilitate a fost bunicul meu, Augustin Rațiu, a fost primar în Turda, care a murit în'70. Înainte de el, doctorul Radiu Rațiu, medicul, unchiul meu, care era istoricul familiei...doar că el a pleca la Paris în '80 și la câteva luni după plecare toată colecția lui a dispărut într-un incendiu în curtea casei la Turda. Și acest secret, localizarea testamentului, era foarte ascuns chiar și față de membri familiei și eu personal am fost convins că era pierdut. Dar nu. Radu Rațiu înainte de a pleca a transmis mapa mătușii mele Mia Rațiu de la Câmpia Turzii și de la Mia s-a transmis la tatăl meu Ion Rațiu', a povestit Indrei Rațiu.
Conform dorinţei fostului lider al Partidului Național Țărănesc, în ultimii 15 ani, până acum două săptămâni, testamentul a fost în posesia lui Mihai Bănică, bodyguard al lui Ion Rațiu și prieten al său.
Biblioteca Centrală Universitară "Lucian Blaga" va organiza special pentru acest eveniment o expoziție, la sediul instituției, care va avea ca piesă centrală Testamentul olograf al lui Avram Iancu. De asemenea, pentru a face cunoscut conținutul acestui testament unei mase cât mai mari de oameni, actul va fi digitizat.
Născut (1824, Vidra de Sus) în Munţii Apuseni într-o familie de moţi înstăriţi, Avram Iancu a fost un avocat român transilvănean care a jucat un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Ţării Moţilor în anul 1849, calitate în care a comandat armata românilor transilvăneni, cu ajutor austriac, împotriva trupelor revoluţionare maghiare ale lui Lajos Kossuth. În fruntea acestei oşti şi în colaborare cu autorităţile militare austriece a organizat apărarea în Munţii Apuseni şi a respins numeroasele atacuri ale trupelor revoluţionare maghiare, superioare ca număr şi ca armament, câştigându-şi renumele de "craiul munţilor".
Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872 la Baia de Criş. A fost îngropat la Ţebea, jud. Hunedoara, lângă "Gorunul lui Horea".