TIFF 2012 înseamnă 241 de filme din 46 țări. Se inaugurează Casa TIFF VIDEO

TIFF 2012 înseamnă 241 de filme din 46 țări. Se inaugurează Casa TIFF VIDEO
Pe parscursul celor zece zile de festival, clujenii vor putea urmări 241 de filme din 46 țări. Peste 800 de invitați sunt așteptați la TIFF 2012. În materie de locații, organizatorii au anunţat inaugurarea Casei TIFF, o clădire monument istoric cu o vechime de cel puțin trei secole, care va include săli de lucru și conferințe, spații de vizionări de filme dar și o cafenea-club-restaurant.

Programul festivalului va fi compus atât din secțiunile deja tradiționale precum Competiție, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Ziua HBO, Ziua Maghiară, cât și din secțiuni tematice precum Oameni și zei/ Gods and Men, rezervată filmelor despre religie și credință, sau omagiul adus companiei Killer Films, celebra casă de producție fondată de Christine Vachon și Pamela Koffler, care a realizat cele mai importante filme independente americane din ultimii 20 de ani.

Printre realizările recente se numără și miniseria HBO de 5 episoade Mildred Pierce, care va avea parte de o proiecție maraton în cadrul festivalului.

Secțiunea 100%, care în 2011 a prezentat operele complete ale lui Lucian Pintilie şi Pierre Étaix, este dedicată în acest an unuia dintre regizorii cei care au marcat definitiv istoria primului secol de cinema: Stanley Kubrick.

Danemarca, Australia și China vor fi prezente în cadrul secțiunii Focus cu cele mai reprezentative titluri recente din cinematografiile lor, iar secțiunea 3x3 aduce un omagiu în acest an regizorilorClaude Lelouch, Ole Christian Madsen și Hitoshi Matsumoto.

În cadrul secțiunii EcoTIFF va avea loc proiecția specială a filmului GasLand, un documentar în regia lui Josh Fox despre exodul firmelor pornite să extragă gaze naturale de pe teritoriul a 34 de state americane. Firmele au început extracții masive pe proprietățile oamenilor, folosind sute de chimicale care au dus la poluarea apei.

Locaţiile TIFF din acest an vor fi: Cinema Florin Piersic, Arta, Victoria, Casa de Cultură a Studenților, Institutul Cultural Francez, Cinema Mărăști, Odeon Cineplex, Ursus Open Air (Piața Unirii), Mănăștur Open Air. Muzeul de Artă devine gazda TIFFArt, un program special de evenimente, proiecții și concerte. Castelul Banffy de la Bonțida rămâne una dintre cele mai spectaculoase și mai apreciate locații de evenimente ale festivalului, atât pentru invitații TIFF cât și pentru public.

Biletele pentru cea de-a unsprezecea ediţie a festivalului vor fi puse în vânzare începând cu data de 28 mai 2012 la Cinema Florin Piersic, Cinema Arta, Cinema Victoria, Casa de Cultură a Studenţilor, Piaţa Unirii, Odeon Cineplex şi Casa TIFF - aici doar pentru invitaţi şi persoanele acreditate. Începând cu acest an, biletele pot fi achiziționate și on-line: www.biletmaster.ro

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 - 10 iunie, la Cluj-Napoca. O a șasea ediție va avea loc la Sibiu, între 13 și 17 iunie.

 

 

Comenteaza