TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food

TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food

Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.

La TIFF 2022, spectatorii vor păși în culisele restaurantelor premiate cu Stele Michelin și îi vor cunoaște pe bucătarii care și-au propus să schimbe lumea prin intermediul gustului. Proiecțiile organizate anul acesta la Cercul Militar vor fi urmate de cine special pregătite la DaPino de staruri ale bucătăriei, chefi apreciați la noi în țară și peste hotare, inspirați de subiectele filmelor din programul TIFF 2022:

Duminică, 19 iunie

18.30 – Clubul de gătit (r. Annika Appelin) la Cercul Militar

20:00 - Cină by chef Cezar Munteanu prezentată de Nespresso @DaPino 

Duminică seară, spectatorii sunt invitați la Clubul de gătit/ Tuesday Club (r. Annika Appelin Karin), o comedie romantică savuroasă în care protagonista descoperă că bărbatul alături de care și-a petrecut ultimii 40 de ani i-a fost infidel. Lumea în care obișnuia să trăiască se destramă, dar o nouă poveste e pe cale să înceapă. Un vechi prieten o convinge să se alăture unui curs de gătit condus de Henrik, un bucătar renumit. Aici, vechea ei pasiune renaște, iar pe măsură ce lumea fascinantă a gastronomiei își face loc în viața ei, totul capătă un nou sens. Pusă în fața unei decizii dificile, nu trebuie decât să aleagă o cale: va continua să trăiască în vechea realitate, sau își va asculta instinctele?

Proiecția filmului va fi urmată de o cină pregătită de chef Cezar Munteanu, unul dintre cei mai prolifici maeștrii ai artei culinare din România. Și-a petrecut mai bine de trei decenii în bucătăriile lumii, timp în care a explorat culturile locale și s-a familiarizat cu specificul gastronomic al fiecărei țari în care a avut ocazia să lucreze. Este un promotor al alimentației sănătoase și sustenabile.

Experiență cu ingrediente LIDL. Susținut de Ambasada Suediei în România.

Luni, 20 iunie

18.30 – Pâinea noastră (r. Beth Elise Hawk) la Cercul Militar

20:00 - Cină by Chef Liviu Lambrino prezentată de Ambasada Israelului în România @ DaPino

La A-Sham Arabic Food Festival, granițele politice și religioase dispar, iar bucătarii arabi și evrei se întâlnesc pentru a-și celebra istoria culinară comună. Organizat de Dr. Nof Atamna-Ismaeel, primul arab musulman premiat la MasterChef Israel, evenimentul gastronomic care sărbătorește diversitatea bucătăriilor locale este subiectul documentarului Pâinea noastră/ Breaking Bread, debutul regizoarei Beth Elise Hawk. Un film despre speranță, sinergie și mâncare delicioasă, filmul ne arată ce se întâmplă atunci când acordăm mai multă atenție oamenilor și ne concentrăm mai puțin pe credințele lor religioase.

Cina de după proiecție va fi pregătită de un chef cu origini israeliene și va include preparate inspirate de aromele bucătăriei evreiești tradiționale.

Marți, 21 iunie

19:00 – Spirit nordic (r. Rasmus Dinesen) la Cercul Militar

20:00 - Cină by chef Sergiu Giulean prezentată de LIDL @ DaPino

În insulele Feroe, un loc parcă desprins din basme, se ascunde un adevărat microcosmos, în care legendele nordice continuă să respire prin intermediul naturii și a climei. Verile se scaldă într-o lumină continuă, iar întunericul domnește pe tot parcursul iernii. În acest spațiu izolat și nu foarte ușor accesibil se află unul dintre cele mai bine cotate restaurante ale lumii. Distins cu două Stele Michelin, Koks a devenit faimos pentru maniera unică în care Chef Poul Andrias Ziska și echipa sa reinterpretează bucătăria tradițională locală, într-un spațiu inspirat din poveștile cu hobbiți. Experimentele lor culinare își au rădăcinile în natura aprigă feroeză, unde vântul și apa, ceața și frigul au modelat peisajele și mentalitățile. În documentarul Spirit nordic/ Nordic by Nature, prezentat în premieră mondială la San Sebastián, regizorul Rasmus Dinesen i-a urmărit îndeaproape vreme de 18 luni, observând întreg procesul pe care l-a traversat faimosul restaurant în timpul pandemiei.

Proiecția filmului va fi urmată de o cină pregătită de talentatul chef Sergiu Giulean, care face magie în bucătăria DaPino de mai mulți ani. Preparatele lui au impresionat mulți oaspeți de seamă ai TIFF-ului, inclusiv pe Nicolas Cage. Anul acesta, Sergiu va găti spectatorilor Film Food un meniu inspirat din rețetele nordice.

Etichete
Comenteaza