TIFF de colecţie

TIFF de colecţie
Filmul românesc din competiţie, “Principii de viaţă”, a încasat un premiu pentru regie, în timp ce marele premiu a trecut oceanul în Argentina.

Puţin prea sobră pentru aşteptările multor spectatori din sală, gala de închidere a TIFF 2011 a reunit emoţii, vedete şi momente memorabile.

Premiul pentru cea mai bună regie la TIFF 2011 a fost împărţit de Constantin Popescu, pentru filmul "Principii de viaţă", singurul care a reprezentat România în competiţia oficială a ediţiei, şi de Rúnar Rúnar-sson, pentru "Vulcanul"/Volcano. Motivaţia juriului a fost că amândoi "au demonstrat precizie în felul în care au condus actorii şi o foarte inspirată folosire a mijloacelor de expresie cinematografică".

Premiul în valoare de 15.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român, a fost acordat filmului "Fără cale de-ntors", în regia lui Miguel Cohan. Juriul format din Laurence Herszberg, Cedomir Kolar, Uberto Pasolini, Radu Muntean şi Vesela Kazakova a caracterizat pelicula argentiniană ca fiind "cel mai împlinit film din competiţie, un discurs despre morală îmbrăcat în hainele unui policier de calitate, care a fost pe lista scurtă a juriului pentru aproape toate premiile din palmares". Cu câteva minute înainte, regizorul Miguel Cohan mai primise de la Radu Muntean Premiul pentru cel mai bun scenariu, "pentru dimensiunea profund umană a personajelor" şi accentul de thriller. "Este o mare surpriză pentru mine, nu m-am aşteptat aproape deloc să câştig. Am venit în România să îmi vadă publicul filmul, să văd, la rândul meu, filme şi m-am trezit cu trofeul. Sunt surprins şi bucuros, dar acum trebuie să mă întorc la munca mea", a spus Cohan, la final.

Gala de închidere a TIFF 2011 a avut loc sâmbătă seară, într-o atmosferă elegantă şi destinsă, la Teatrul Naţional Lucian Blaga din Cluj-Napoca. Ceremonia a început cu un moment inedit. Tudor Giurgiu, amfitrionul serii şi directorul festivalului, i-a invitat pe scenă pe Nikolai Nikitin, selecţionerul Festivalului de la Berlin pentru Europa Centrală şi de Est, pe Stefan Laudyn, directorul Festivalului de Film de la Varşovia, şi pe Stefan Kitanov, directorul Festivalului de Film de la Sofia. Aşezaţi la o masă, au reconstituit cu toţii momentul în care au pus la punct ideea unui festival de film la Cluj, la un restaurant din Varna.

Juratul Uberto Pasolini a fost vedeta următorului moment din ceremonie. Pentru a înmâna Premiul pentru cea mai bună imagine, acesta a venit pe scenă în echipamentul de fotbal "oficial" al ediţiei, în aplauzele asistenţei. Distincţia i-a fost acordată Lindei Wassberg, pentru filmul "Maimuţe". Actriţa Maria Dinulescu a înmânat, alături de Vesela Kazakova, Premiul pentru cea mai bună interpretare lui Élodie Bouchez, pentru rolul din filmul "Imperialiştii n-au murit!". Premiul special al juriului a revenit producţiei "O viaţă însemnată", "un film încântător, un elevat şi expresiv omagiu adus cinematografiei".

Lungmetrajul sârb "Tilva Ros", al regizorului Nikola Lezaic, a primit Premiul FIPRESCI , apoi producătorul francez de origine română Marin Karmitz şi producătorul Oleg Mutu au fost recompensaţi cu Premiul special al celei de-a 10-a ediţii TIFF. Omagierea regizorului Lucian Pintilie cu Premiul de excelenţă a fost cel mai emoţionant moment al galei. Primit cu aplauze şi cu toată sala în picioare, acesta a spus că "am crezut că premierea asta e ceva postum". "Este o zi foarte fericită din viaţa mea, să primesc un premiu de la Corneliu Porumboiu. Mă întreb dacă nu e o greşeală, poate lui îi era adresat. În eventualitatea că e al meu, îl primesc", a rostit regizorul. Copleşit din nou de aplauze furtunoase, Pintilie a părăsit scena aruncând bezele spectatorilor.

Jacqueline Bisset, invitata specială a TIFF 2011, a urcat pe scenă într-un costum alb, strălucitor, şi s-a declarat încântată de Transilvania, de oamenii şi de arhitectura Clujului. Au mai fost premiaţi actorul Michael York, prezent printr-o proiecţie la gală, George Motoi şi filmul "Morgen". Seara s-a încheiat cu o petrecere la Hotelul Continental.

Aglomeraţie de VIP-uri pe covorul roşu

Începând cu ora 20:00, sala Teatrului Naţional a început să se umple de invitaţi. Aceştia au fost întâmpinaţi de Tudor Giurgiu, directorul general al TIFF, îmbrăcat la costum, şi de excentricul Mihai Chirilov, cu nelipsita sa pălărioară. Printre cele mai elegante vedete au fost actriţele Monica Bârlădeanu şi Ana Ularu, care au preferat rochii de gală negre, Maria Dinulescu, cu o superbă rochie albă, Cristina "Kitty" Cepraga. Mai sobri au fost actorii George Motoi şi Irina Petrescu, ambii din garda veche a cinematografiei româneşti, foarte eleganţi, Dorel Vişan şi Florin Piersic. Vedeta internaţională Jacqueline Bisset a ales o ţinută albă, pantoloni, bluză şi sacou, în timp ce Marin Karmitz a preferat un costum bleumarin.

De asemenea, Cedomir Kolar, membru al juriului, s-a afişat într-o formă de zile mari, la fel ca regizorul Corneliu Porumboiu - "mascota" ediţiei aniversare a TIFF. De la festivitate au lipsit atât primarul Sorin Apostu, cât şi viceprimarii Radu Moisin şi Laszlo Attilla, la fel şi Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. Au fost prezenţi, în schimb, Eugen Şerbănescu, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei, directorul general al Radef România - Marius Iuraşcu, ministrul Culturii din Ungaria, scriitorul şi poetul Szöcs Geza. (Tiberiu FĂRCAŞ)

 

Etichete
Comenteaza