Tompa Gabor despre secretele unui director de teatru

Tompa Gabor despre secretele unui director de teatru
“Dacă cineva devine director de teatru, ultimul lucru de care trebuie să-i pese e scaunul”, a declarat Tompa Gabor (foto), conducătorul Teatrului Maghiar din Cluj ieri, într-un dialog avut la Bucureşti cu participanţii la Festivalul Naţional de Teatru (FNT).
Degajat şi firesc, cel mai longeviv director de teatru din România şi-a expus principiile care au făcut din instituţia clujeană cea mai bună companie dramatică din România, după cum afirmă aproape toţi specialiştii. “Nu e o întâmplare că Andrei Pleşu m-a numit director de 1 noiembrie, Ziua Morţilor, în 1990”, a spus glumind Tompa, în faţa publicului prezent la Fundaţia Lowendal, unde s-a desfăşurat conferinţa. “Când am preluat conducerea Teatrului Maghiar, unde lucram deja de 10 ani, tatăl meu a fost împotrivă, spunându-mi că meseria de regizor e una singuratică şi orice voi face va fi înjurat”, şi-a amintit cunoscutul creator de teatru, care a acceptat provocarea şi s-a pus pe treabă.

“Am introdus prima măsură nepopulară de penalizare a întârzierilor la repetiţii. Erau actriţe care veneau şi cu o oră întârziere”, a punctat acesta, cu fermitatea care i-a caracterizat directoratul de două decenii. Următorul pas a fost întinerirea trupei, dar şi chemarea la Cluj a scriitorului Visky Andras, care lucra la Satu Mare ca inginer, şi creionarea unui program. “Cea mai mare bucurie a mea a fost să invit colegi mai mari. Cred că o greşeală a unor directori-regizori este să nu invite regizori la fel de buni ca ei. Un invitat foarte important al nostru a fost Vlad Mugur. Am mers la München şi mi-am propus să nu mă întorc fără să-l conving să vină la Cluj”, a dezvăluit Tompa, care a şi reuşit. Vlad Mugur a montat cinci spectacole la Teatrul Maghiar.

“Prezenţa lui Vlad a fost ca o a doua facultate pentru actori”, a spus directorul, menţionând şi alţi regizori de calibru care au lucrat la Cluj, între care Andrei Şerban, Silviu Purcărete sau Mihai Măniuţiu. Un alt punct forte al programului managerial al lui Tompa Gabor a fost angajarea de actori din noile promoţii. “Acum cred că sunt printre cei mai bătrâni”, a glumit regizorul, spunând că media de vârstă a echipei artistice este de 30 de ani. El a mai precizat că din 1991, la Teatrul Maghiar există doar contracte anuale, care se reînnoiesc în fiecare primăvară. “E o măsură care a reaşezat sistemul de valori. Cei care nu se implică trebuie să plece”, a afirmat clar Tompa.


Comenteaza