Tompa şi Măniuţiu lucrează la Opera Română

Tompa şi Măniuţiu lucrează la Opera Română
“Don Giovanni”, “Sunetul muzicii”, baletul “Don Quixote” şi o compoziţie a clujeanului Cornel Ţăranu figurează în repertoriul stagiunii 2010/2011 a instituţiei.
Mihai Măniuţiu şi Gabor Tompa sunt doi dintre regizorii care vor pune în scenă spectacole la Opera Română din Cluj. Noul sezon va demara în 11 octombrie cu premiera “Don Giovanni” de Mozart, în regia lui Tompa, şi va continua cu celebrul musical “Sunetul muzicii” de Rodgers şi Hammerstein, prezentat în premieră absolută la Cluj, cu baletul clasic “Don Quixote” de Minkus, “Italianca în Alger” de Rossini şi “Secretul lui Don Giovanni” de Cornel Ţăranu.

“Don Giovanni” este prima colaborare a lui Gabor Tompa cu Opera Română. “L-am invitat pe Gabor Tompa să monteze la noi conform mai vechii mele idei că spectacolul de operă trebuie reteatralizat. Pentru că «Don Giovanni» pleacă de la o piesă de teatru, mi s-a părut cea mai potrivită opţiune”, a afirmat directorul Operei, Rareş Trifan. Spectacolul va fi dirijat de Horvath Jozsef, iar scenografia este semnată de Carmencita Brojboiu. Un alt renumit regizor de teatru clujean, Mihai Măniuţiu, va reveni la Opera Română anul viitor, pentru a pune în scenă lucrarea compozitorului clujean Cornel Ţăranu, “Secretul lui Don Giovanni”. Măniuţiu colaborează cu instituţia clujeană de peste 20 de ani. Primul său spectacol de operă, montat în 1987, a fost chiar “Secretul lui Don Giovanni”, pe care îl va relua acum.

“«Sunetul muzicii» nu s-a mai jucat niciodată la Cluj, deşi muzica e arhicunoscută. Eu cred că va avea succes în rândul publicului nostru”, a explicat directorul Rareş Trifan includerea acestei bucăţi în repertoriul noii stagiuni. Spectacolul va fi regizat de Mihaela Bogdan. Directorul Operei va pune în scenă o altă premieră a sezonului 2010/2011, “Italianca în Alger”, iar în program este inclus şi un balet, “Don Quixote” de Minkus, despre care Trifan spune că e un balet clasic, pe gustul spectatorilor clujeni.

Numeroase spectacole din stagiunile precedente vor fi reluate şi în actualul sezon. Printre acestea se află “Otello”, “Forţa destinului”, “Carmen” sau “My Fair Lady”, care s-au bucurat de buna primire a publicului.

Sindicate supărate

Sindicaliştii Operei Române se declară nemulţumiţi de repertoriul noii stagiuni şi ameninţă chiar cu greva. “În data de 20 septembrie vom avea o adunare generală sindicală, în care vom discuta anumite probleme. Suntem nemulţumiţi că se montează spectacole care nu aduc public, se plătesc onorarii foarte mari pentru regie, iar noi credem că într-o astfel de perioadă fondurile ar trebui altfel direcţionate. Avem de gând să intrăm chiar într-o grevă şi cerem în continuare demisia actualului director general”, a declarat pentru ZIUA de CLUJ unul din liderii sindicali ai Operei, Dan Gâdea.

Pe de altă parte, directorul Rareş Trifan se aşteaptă la reduceri de personal, în urma unei discuţii avute la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, sub egida căruia funcţionează Opera Română din Cluj. “S-ar putea să iasă un nou act legislativ, prin care să ni se ceară reduceri. Eu nu-mi doresc să dau pe nimeni afară, oricum suntem la limită”, a spus directorul, care a precizat că deocamdată nu s-au luat măsuri concrete în acest sens.


Comenteaza