Tradiții nipone la Muzeul Etnografic al Transilvaniei FOTO
- Scris de Ziua de Cluj
- 20 Feb 2018, 10:47
- Cultură
- Ascultă știrea
În deschidere, s-au adresat publicului Ioan Alin Nistor (decanul Facultății de Business, UBB), Elizabeth Askren (președinte, Cluj International Women's Club), Daisuke Kudo (reprezentant al comunității japoneze din Cluj), Patricia Kudo și Cristina Mihaela Pop, organizatoarele evenimentului, precum și reprezentanții Muzeului Etnografic al Transilvaniei: Tudor Sălăgean (director) și Gabriela Rădoiu Leș (șef secție marketing, comunicare, proiecte).
A bucurat invitații, cu vocea ei minunata, Ato Kawara, soprana japoneză, colaboratoare a Operei Romane din Cluj, care a interpretat un cântec tradițional de dragoste din țara sa natală. S-au alăturat organizatorilor numeroși reprezentați de toate vârstele ai comunității japoneze din Cluj, îmbrăcați în ținute tradiționale, dar și studenți japonezi ai Facultății de Business din cadrul Universității Babeș Bolyai.
Expoziția Tradiții Nipone prezintă o mare varietate de kimonouri pentru toate anotimpurile, vârstele si ocaziile (inclusiv spectaculoase kimonouri de nuntă), accesorii vestimentare, katane, dar și o multitudine de obiecte legate de ritualurile de sărbătoare, de festivaluri, dar și de viața cotidiană a japonezilor.
Obiectele au fost puse la dispoziția vizitatorilor de către organizatoare, cu sprijinul ambasadei Japoniei la București și a comunității japoneze din Cluj-Napoca. Expoziția își dorește să familiarizeze publicul cu patrimoniul cultural al uneia dintre marile națiuni ale lumii, care știe să își aprecieze și să își păstreze tradițiile, reprezentând, din acest punct de vedere, un model recunoscut pe plan mondial și un exemplu de urmat. În același timp, expoziția Tradiții Nipone este prima dintr-o serie de manifestări prin care Muzeul Etnografic al Transilvaniei și partenerii săi își propun să aducă cultura japoneză mai aproape de publicul din România.
Expoziția este deschisă până în 18 martie 2018 la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr 21. Program de vizitare: de miercuri până duminică, între orele 10 și 18.