Trei expoziții artistice despre violența de gen se deschid la Cluj

Trei expoziții artistice despre violența de gen se deschid la Cluj

Clujul găzduiește în următoarele zile mai multe evenimente culturale care fac parte din suita de acțiune ale campaniei 16 zile de activism împotriva violenței de gen, derulată anual de către Institutul Român Pentru Pace (PATRIR) și Alianța Clujeană a Campaniei de 16 zile.

„Ne alăturăm și în acest an campaniei inițiate de PATRIR. Avem pregătite de această dată trei evenimente, toate având ca temă conștientizarea efectelor devastatoare ale violenței de gen. Expun artiști din țară și străinătate, avem instalații artistice realizate din materiale reciclate și o omagiem pe Brigitta Dachmann, prin intermediul ultimului ei proiect, Eva”, afirmă președintele Asociației Art Mirror, Cristina Cantemir.

Despre consecințele violenței: Karambol, la The Cosmic House

„Karambol ne vorbește despre tumefierea sensibilității umane, despre lipsa compasiunii și a empatiei, despre mutilarea și anihilarea aproapelui, doar pentru că aproapele este diferit de noi înșine. Propunem un traseu expozițional care surprinde un spectru larg al consecințelor nefaste ale violenței, de la martiriul trupurilor, la martiriul interior al psihozelor post-traumatice și încheind cu un accent major pe ura de gen - fenomen acut și periculos pentru centrul și estul european”, anunță organizatorii. 

Vineri, 25 noiembrie 2022, în cadrul vernisajului Karambol va  va avea loc premiera scurtmetrajului Touch Me Louder, în regia Elenei Waldorf. Aceasta a combinat mai multe metode de construcție filmică, conturând o scenografie prin care a urmărit redarea unor scene de tensiune domestică în care este mereu prezent factorul surpriză. 

Expoziția Karambol reunește lucrări ale artiștilor Liviu Bulea, Cristina Cantemir, Cristina Daniela Gagiu, Mihai-Vlăduț Gicoveanu, Ioana Iacob, Lilia Liutko, Lucian Szekely-Rafan, Oana Pop, Oana-Maria Pop, Janneke Vos, Elena Waldorf. Expoziția poate fi vizitată de vineri, 25 noiembrie, și până în 10 decembrie, la The Cosmic House, laboratorul cultural de pe strada Eremia Grigorescu numărul 106. Intrarea este liberă, iar accesul se face pe bază de programare, în intervalul orar 19:00-21:00.  Unele lucrări expuse pot fi cumpărate, iar o parte din sumele obținute de galeriile și asociațiile culturale partenere vor fi donate centrelor de susținere ale victimelor violenței. 

Artiști din cinci țări expun în cadrul expoziției de pictură PANG 

Tot în cadrul campaniei 16 zile de activism împotriva violenței de gen are loc și  expoziția de pictură PANG, dedicată femeilor și drepturilor acestora. Lucrările expuse trag un semnal de alarmă în legătură cu restricțiile drepturilor femeilor în Irak, violenței domestice și abuzului sexual la care femeile sunt supuse. Expun  Beatriz Rodriguez (Spania), Cristina Maria Pop (România), Christine Witkowski (Franța), Janneke Vos (Olanda) și Kinga James (Polonia).

Expoziția poate fi vizitată sâmbătă, 26 noiembrie, între orele 13:00 – 16:00 la hotelul Sunny Hill situat pe strada Făgetului 31A din Cluj-Napoca și e organizată de Asociația Art Mirror și Cluj International Womens Club. Intrarea este gratuită, iar picturile vor fi puse în vânzare. 50% din prețul de vânzare va fi dedicat artistului, iar 50% proiectului „Family Holiday Charity”. Expozițiile, vernisajele și evenimentele culturale sunt organizate de Asociația Art Mirror și de studioul Urban Mirror din Cluj-Napoca, în colaborare cu Cosmic House si Cluj International Women's Club. 

EVA - eveniment tribut în memoria designerului de pălării Brigitta Dachmann

În 9 decembrie va avea loc un eveniment conceptual care cuprinde o expoziție de grafică, expoziție de pălării și instalații artistice din materiale sustenabile, o licitație caritabilă și o tombolă.

Cu această ocazie va fi omagiată Brigitta Dachmann creator de frumos, designer de pălării și membru onorific al Asociației Art Mirror.  În acest fel, publicul va putea descoperi ultimul proiect în care designerul s-a implicat: EVA. 

Zeci de pălării realizate semnate de  Brigitta Dachmann vor fi expuse în cadrul evenimentului, organizat la Hotelul Radisson Blu din Cluj. Se vor licita pălării create de Hatiful și va avea loc o tombolă cu produse ale designerilor locali.

Artista Lilia Liutko din Ucraina va expune patru lucrări de grafică ale căror subiect este puterea feminină. Intrarea se face pe bază de donație, iar suma minimă recomandată este de 50 lei. 

Banii ajung la centre de îngrijire pentru victimele violenței domestice. Accesul la evenimentul EVA - tribute to Brigitta Dachmann se face pe bază de înscriere online:  https://forms.gle/LuWYf5oH52dUrnpC7

 

 

Comenteaza