Trei lucrări de Adrian Ghenie, vândute la licitație. Cât au costat tablourile absolventului de la Cluj

Trei lucrări de Adrian Ghenie, vândute la licitație. Cât au costat tablourile absolventului de la Cluj
| Foto: editiadedimineata.ro

Trei lucrări realizate de Adrian Ghenie, fost absolvent la Universitatea de Artă şi Design (UAD) din Cluj-Napoca au fost vândute la licitație.

Trei lucrări realizate de Adrian Ghenie, dintre care două ce datează de la începutul carierei sale artistice, au fost adjudecate, joi seara, la suma totală de 107.750 de euro la licitaţia de artă contemporană organizată de Artmark, potrivit Agerpes.

Conform rezultatelor licitaţiei, lucrările „Aripă" şi „Vestigiile memoriei" realizate de artist la începutul anilor 2000 au fost cumpărate la 42.500 de euro, respectiv la 60.000 de euro. Cea de-a treia, realizată în anul 2020 şi intitulată „Stephane Mallarme", offset-ul unui colaj inspirat de cunoscutul poet simbolist francez, a fost adjudecată la 5.250 de euro. Adrian Ghenie este unul dintre artiştii români ce s-au impus în ultimii zece ani pe piaţa internaţională de artă.

Născut în Baia Mare, în 1977, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca în 2001. După ce a încercat să trăiască din artă în Viena şi Sicilia, s-a întors în Cluj-Napoca şi a înfiinţat galeria Plan B, alături de Mihai Popin, în 2005.

Licitaţia a cuprins şi o colecţie de 28 de lucrări realizate de Magdalena Rădulescu (1902 - 1983) după exilul acesteia în Franţa. Între loturile semnate de artistă care au fost cumpărate s-au numărat: „Marea cavalcadă" şi "Polo", fiecare la 2.000 de euro, „Dansul căluşarilor", la 2.250 de euro, „Dans nocturn", la 1.800 de euro.

Printre lucrările adjudecate la sesiune s-au mai aflat: „Zburător cu papagal" de Ştefan Câlţia, la 17.500 de euro, „Lecţia lui Prometeu" şi „Noctură" de Felix Aftene, la 8.000 de euro, respectiv la 6.250 de euro, „Fighter for love" de Irina Dragomir, la 4.500 de euro.

Comenteaza