Trei spectacole ale Teatrului Maghiar Cluj la FNT 2016

Trei spectacole ale Teatrului Maghiar Cluj la FNT 2016
Maghiar de Stat Cluj va participa cu trei spectacole la Festivalului Național de Teatru organizat în perioada 21-30 octombrie 2016 la București.

Astfel, spectacolul Iulius Caesar de William Shakespeare, regia: Silviu Purcărete se va juca luni, 25 octombrie, ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Național I. L. Caragial; Pelicanul de August Strindberg, regia: Felix Alexa, este programat de două ori, în ziua de miercuri, 26 octombrie, de la orele 17.00 și 21.00, la Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu; iar Pour Toujours (În vecii vecilor) poate fi văyut joi, 27 octombrie, ora 22.00 și vineri, 28 octombrie, ora 18.00, la Teatrul Național, Sala de Pictură.

Despre Iulius Caesar regizorul Silviu Purcărete declara: „pe mine mă interesează poveștile filtrate de istorie. Chiar dacă sună simplist, dar lucrurile se repetă. În privința experiențelor umane istorice nimic nu-i nou sub soare. Sigur că Iulius Caesar poate fi o piesă contemporană. Evenimentele de acum două mii de ani s-au tot repetat timp de două mii de ani, în forme mai mult sau mai puțin asemănătoare. Așadar: nu mă interesează deloc actualizarea, dar un text important rămâne actual fără să trebuiască să-l actualizăm."

„Simt că lucrurile ascunse sau dispărute provoacă în noi un impuls implacabil de a le căuta şi de a le reface. Fiecare dintre noi se naşte, se îndrăgosteşte, moare - dar cum ne trăim viaţa în tot acest timp?", se întreba regizorul Dominique Serrand.

„Piesele lui Strindberg cu toate că au fost scrise în urmă cu mai mult de 100 de ani, sunt și azi foarte moderne, tocmai pentru că sunt scrise de un om care a avut o viziune aproape apocaliptică a lumii în care trăim. Iar el și-a exprimat această viziune prin analiza relațiilor dintre personaje, prin descompunerea acestora, ca un fel de disecție pe viu al relațiilor umane duse la extrem. Strindberg era un geniu vizionar care a influențat enorm teatrul contemporan. Fără Strindberg teatrul nu ar fi arătat astăzi la fel, el a adus pe scenă fantomele ce ne bântuie pe noi toți, fantomele trecutului", preciza regizorul Felix Alexa.

Comenteaza