Trei zile de muzică şi măşti

Trei zile de muzică şi măşti
Festivalul SoNoRo aduce în acest an la Cluj evenimente spectaculoase, patru concerte cu artişti de renume, creaţii muzicale inedite şi o expoziţie de măşti.
“Un program foarte ofertant, ideea de «Un ballo in maschera» (“Bal mascat” - n. red.) pe care am mers de data aceasta şi faptul că Clujul are multe săli frumoase şi spaţii minunate ne-au convins să ne aruncăm în vâltoarea concertelor şi să aducem aici mai mult decât am reuşit anul trecut”, a explicat violistul Răzvan Popovici. Balul mascat face referire la motivul măştilor, al balului şi carnavalului, elemente care se regăsesc în tot programul evenimentului.

Festivalul a început ieri cu o expoziţie dublă inedită, “Măşti”, găzduită până duminică de Bastionul Croitorilor. Imaginile arată, de pe o parte, măştile etalate de sărbători în Bucovina şi Ucraina, surprinse de artistul Dragoş Lumpan. Cealaltă parte a expoziţiei este semnată de japonezul Hiroshi Watanabe şi propune o reflectare a tradiţiei teatrului japonez Noh.
Primul concert SoNoRo 2010 la Cluj, “Variaţiunile Goldberg”, de Johann Sebastian Bach, are loc în această seară, la Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu, de la ora 19:00. Intrarea este liberă, iar publicul e invitat să doneze bani pentru restaurarea orgii biericii. Spectacolul de mâine, “Da Capo a Happy Birthday SoNoRo!” va avea loc tot de la ora 19:00, la sala Auditorium Maximum a Universităţii “Babeş-Bolyai”. Din program fac parte creaţii ale compozitorilor Antonin Dvorak, Robert Schumann şi ale lui Adrian Pop, rectorul Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”. Biletele de intrare costă 40 de lei, cu reducere de 50% pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Turnul Croitorilor va găzdui duminică, de la ora 11:00, concertul “De la Viena la Cluj - Matinee”, cu bucăţi de Mozart, Franz Schubert şi ale compozitorului clujean Gyorgy Ligeti. În aceeaşi zi, melomanii sunt aşteptaţi la Diesel Club, de la ora 20:00, la seara “Fantango”, unde vor fi interpretate fragmente semnate de Astor Piazzolla, Marcelo Nisinman şi Antonio Soler. Biletele de intrare costă 60 de lei.

Concertele din cadrul festivalului vor fi susţinute de artişti de talie internaţională cum ar fi Corinne Chapelle (vioară), Julian Arp (violoncel), Diana Ketler (pian), Alexander Sikoversky (vioară), Christian Nas (violă), Erich Oskar Hutter (violoncel) şi Marcelo Nisinman (bandoneon). “Venim la Cluj după opt concerte sold-out la Bucureşti, o adevărată victorie a muzicii de cameră până înainte de SoNoRo, o Cenuşăreasă a muzicii simfonice în România”, a mai spus Popovici.


Comenteaza