Trofeul Transilvania 2016 rămâne în România FOTO/VIDEO

Trofeul Transilvania 2016 rămâne în România FOTO/VIDEO
A fost ales în secţiunea "Un certain regard" a competiţiei oficiale de la Cannes 2016 și a cules elogiile criticilor internaționali de film. Sâmbătă seara a câștigat Trofeul Transilvania, fiind singurul film românesc din competiția TIFF 2016. Este vorba despre lungmetrajul "Câini", de Bogdan Mirică.

Premiul, în valoare de 15.000 de euro, a fost înmânat de Ministrul Culturii, Corina Șuteu: "Sunt fericită că acest premiu înseamnă și foarte mult talent, pentru regizor și mai ales pentru actori."

"Un film cu un limbaj cinematic aparte, superb interpretat, care construiește o senzație continuă de teamă, în timp ce reușește să fie absurd și amuzant", a fost motivația juriului TIFF, format din Wieland Speck, directorul secțiunii Panorama a Festivalului de la Berlin, Bill Guentzler, directorul artistic al Cleveland International Film Festival, actrița bulgară Margita Gosheva, premiată pentru interpretarea din The Lesson la TIFF 2015, regizorul polonez Tomasz Wasilewski, distins cu premiul de regie la TIFF 2014 pentru Floating Skyscrapers și prezent în programul de anul acesta cu "United States of Love" şi monteur-ul român Cătălin Cristuţiu.

Sigur pe sine și fără emoții la purtător, regizorul Bogdan Mirică le-a mulțumit juriului, lui Mihai Chirilov - directorul artistic TIFF, dar și lui Corneliu Porumboiu pentru lecții de regie. Nu în ultimul rând, părinților: "Mulțumec că m-au lăsat să hălăduiesc, să fiu confuz, să o iau pe un drum greșit și să mă facă să îmi schimb abordarea. Dacă îl sun acum pe tata să îi spun că am luat premiu, îmi va spune: "Ți-o dau pe maică-ta!". Mama ar zice că e mândră chiar dacă, inițial, a fost dezamăgită de film. Credea că fac comedie".

Drama-thriller, debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mirică, cu Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu în distribuţie, se petrece în România rurală, în apropierea graniţei cu Ucraina.

Producţia "Câini" spune povestea lui Roman, un tânăr de la oraş, care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său, care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine martorul unor evenimente bizare şi o senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer.

„Chiar si azi mai există locuri în România - zone rurale, uitate de Dumnezeu - unde legea e doar un concept îndepărtat şi abstract. Ce funcţionează cu adevărat e legea pe care şi-o fac oamenii care trăiesc acolo. Plasat într-un astfel de loc - în câmpiile nesfârşite ale Dobrogei - filmul e un labirint moral şi emoţional care porneşte de la un conflict vechi de când lumea: lupta cu aproapele", spune Mirică despre "Dogs".

Bogdan Mirică a profesat ca jurnalist, scriitor şi director de creaţie, până în 2005, când a plecat la Londra, unde a studiat scenaristica la Universitatea Westminster, timp în care a participat şi la diferite ateliere de regie susţinute de Martin Scorsese, Ken Loach şi Paul Verhoeven.

În 2011, a scris şi a regizat scurtmetrajul "Bora Bora", care a fost premiat la festivalul Premiers Plans (Angers, Franţa) şi la TIFF, fiind selecţionat la festivalurile internaţionale de film de la Locarno, Varşovia şi Salonic.

Anul acesta, proiectul său de debut în lungmetraj - "Câini" - a fost selecţionat la Angers Workshops, Torino Film Lab/ Script & Pitch, Cinelink (unde a câştigat premiul ARTE), Les Arcs (Franţa) şi L'atelier du Cinefondation, organizat de Festivalul de Film de la Cannes.

Competiția TIFF de anul acesta a stat sub semnul diversității și inventivității, tinerii cineaști deconstruind ingenios convențiile genului horror, thriller, romance și western. Cele 12 filme ce au concurat pentru Trofeul Transilvania - realizate de regizori debutanți sau aflați la al doilea lungmetraj - vin din 16 țări: Franța, Tunisia, Belgia, Islanda, Danemarca, Australia, India, Bulgaria, România, Marea Britanie, Germania, Israel, Franța, Cambodgia, Spania și, pentru prima dată în istoria festivalului, din Vanuatu. Nouă dintre ele sunt filme de debut.

1. "Când deschid ochii", r. Lyla Bouzid (Franța, Tunisia, Belgia, EAU)
2. "Câini", r. Bogdan Mirică (România)
3. "Fado", r. Jonas Rothlaender (Germania)
4. "Fragmentar", r. Omer Fast (Marea Britanie)
5. "Sete", r. Svetla Tsotsorkova (Bulgaria)
6. "Shelley", r. Ali Abbasi (Danemarca)
7. "Tanna", r. Bentley Dean, Martin Butler (Australia, Vanuatu)
8. "Tikkun", Avishai Sivan (Israel)
9. "Trei povești din Mumbai", r. Ruchika Oberoi (India)
10. "Un loc la umbră", r. Nathan Nicholovitch (Franța, Cambodgia)
11. "Ușa deschisă", r. Marina Seresesky (Spania)
12. "Vrăbii", r. Rúnar Rúnarsson (Islanda, Danemarca)

În 2015, Trofeul Transilvania a ajuns în Argentina pentru filmul "Incendiul", în regia lui Juan Schnitman.

VEZI LISTA integrală a filmelor câștigătoare la TIFF 2016

Comenteaza