Tudor Giurgiu, vizită la Castelul Banffy din Răscruci: ''De-abia aștept să arătăm domeniul oaspeților și publicului de la TIFF!"

Tudor Giurgiu, vizită la Castelul Banffy din Răscruci: ''De-abia aștept să arătăm domeniul oaspeților și publicului de la TIFF!"

Regizorul clujean Tudor Giurgiu și președintele TIFF laudă reabilitarea Castelului Banffy din Răscruci.

"Auzisem că s-a terminat de curând reabilitarea Castelului Banffy din Răscruci, situat foarte aproape de “fratele mai mare” din Bonțida, proiect manageriat cu succes de Consiliul Judetean Cluj. Fiind în zonă zilele trecute, am vrut neapărat să îl văd, vizita nocturnă (din păcate) a meritat din plin. Domeniul e de vis, castelul în sine e conservat foarte bine și renovarea i-a pus în valoare spațiile generoase. Te poți ușor pierde prin labirintul de camere iar priveliștea de pe terasa exterioară e superbă, îți poți imagina ușor viața la castel de la sfârșitul sec XIX, în timpul baronului Ádám Bánffy, un înfocat pasionat al artelor și mintea din spatele amenajărilor și finisajelor interioare. Bravo celor care au dus la bun sfârșit tot proiectul, de-abia aștept să arătăm domeniul oaspeților și publicului de la TIFF! PS Dacă ar fi să fiu un pic cârcotaș, cred că se mai putea lucra la partea de iluminat exterior ambiental (în spatele castelului), anumite surse sunt prea puternice și strică magia locului. Less is more always!'', a scris Tudor Giurgiu. 

Lucrările de reabilitare a ansamblului-clădire Castel Bánffy și a parcului-monument din localitatea Răscruci, comuna Bonțida, derulate de Consiliul Județean (CJ) Cluj cu ajutorul fondurilor europene, au fost finalizate. Costurile inițiale erau estimate la aproximativ 42 de milioane de lei, dar au crescut cu încă 15 milioane, până la un total de circa 57 milioane lei.

Odată redat circuitului turistic, castelul va putea fi folosit pentru organizarea de evenimente, având o capacitate de până la 150 de persoane în interior. 

Castelul a fost construit în stil eclectic, din rămășițele și pe locul unui conac deteriorat în timpul revoluției din 1848-1849. Reconstrucția a început în anul 1859 de către noul proprietar, Bánffy Albert.

Comenteaza