Turcii doresc “oasele” Sfântului Nicolae

Turcii doresc “oasele” Sfântului Nicolae

Turcia ar putea cere Italiei returnarea “oaselor” (relicvelor) Sfântului Nicolae, au scris ziarele turceşti la sfârşitul lunii decembrie. Sfântul Nicolae a fost Arhiepiscop de Myra, astăzi localitatea turcă Demre, de pe coasta mediteraneeană, figura sa transformându-se de-a lungul timpului, în spaţiul secular, în cea a lui Moş Crăciun.

 

Tocmai de aceea, în Demre, vizitatorii sunt întâmpinaţi de o statuie de plastic a sfântului cu hainele lui Moş Crăciun. Relicvele acestui sfânt, atât de îndrăgit de creştinii din Răsărit şi din Apus deopotrivă, au fost furate din Myra/Demre de către marinari italieni, în secolul al XI-lea. “Aceste oase ar trebui să fie expuse aici, şi nu într-un oraş al piraţilor”, a declarat ministrul turc al Culturii, Ertugrul Gunay, citat de publicaţia Milliyet. “Dacă vom construi un muzeu în acest oraş (Demre), este natural că primul lucru pe care îl vom face va fi să cerem rămăşiţele lui Moş Crăciun (Father Christmas)”.

 

Ministrul turc nu a oferit estimări legate de construirea muzeului, dar a spus că după ce experţii vor încheia studiul de caz, Turcia va cere Italiei returnarea rămăşiţelor Sfântului Nicolae. Mulţi turişti, în special din Rusia, vin să viziteze biserica Sf. Nicolae din Demre, construită iniţial în secolul al V-lea şi rezidită şase secole mai târziu.

 

Ca mai toate vechile biserici din Turcia, şi aceasta este în ruine, fiind conservate doar câteva mozaicuri şi picturi. Ea este folosită liturgic o dată pe an, la 6 decembrie: după celebrarea Liturghiei ortodoxe de către Mitropolitul de Myra are loc şi o ceremonie ecumenică cu ortodocşi, catolici şi protestanţi. Relicvele Sfântului Nicolae se află, actualmente, la Bari, în sudul Italiei.

 

(catholica.ro)

 

Comenteaza