Turneul internațional Stradivarius ajunge la Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Mai 2017, 15:56
- Cultură
- Ascultă știrea
Turneul din 2017 propune o întâlnire cu valori ale muzicii clasice, internaționale care au contribuit la dezvoltarea acestei arte, o călătorie muzicală unică, interpretarea în trio -vioară - pian - bandoneo a celor patru anotimpuri de Astor Piazzolla (Cuatro Estaciones Portenas) și dansuri spaniole de Manuel de Falla, Enrique Granados şi Pablo Sarasate.
Potrivit organizatorilor, turneul a adus anual la concerte un număr tot mai mare de spectatori și a atins un număr mediu de 15.000 iubitori ai muzicii, din toate categoriile de vârstă. Violonistul Alexandru Tomescu, liderul acestui proiect, crede în angajamente pe termen lung, în întâlniri care rezistă timpului și își dezvoltă adevărata valoare, asemeni muzicii.
Celebrul violonist român contemporan întruneşte în conştiinţa publicului amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă şi, în plus, cu şansa de a cânta pe o vioară Stradivarius Elder Voicu, obiect de patrimoniu național, categoria tezaur.
De la vârsta de şase ani cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente şi concursuri muzicale. Formaţia lui e desăvârşită, între 1995 şi 1999, la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului.
Obţine burse de studii în SUA şi Elveţia, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) şi cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers.
Dintre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate trebuie menţionate Concursul „Paganini" (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long - Jacques Thibaud" (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu" (1999).
A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.
"Nicio materie nu e mai maleabilă decât sunetul, poţi să îl modelezi în mii şi mii de variante, să îl colorezi într-o multitudine de feluri, să îi dai ce intensitate vrei tu. Vioara m-a ajutat să cunosc sunetul. Şi pentru că dacă ar fi să ne luăm după Johann Huizinga, suntem toţi nişte fiinţe care se joacă - şi eu încă mă mai joc cu sunetul alături de vioară: o prietenă dragă care mi-a fost mereu alături".
Din anul 2007 și apoi 2013, în urma unui concurs, îi este încredinţată, deocamdată până în 2018, vioara Stradivarius Elder - Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăzneţe proiecte muzicale de anvergură şi notorietate, cu finanţare privată.
Violonistul a concertat în zeci de localităţi din ţară, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvenţe inedite de performance: cele 24 de capricii ale lui Paganini, cele şase sonate pentru vioară solo de Ysaÿe, sonatele şi partitele pentru vioară solo de Bach, sonatele pentru vioară şi pian de Prokofiev şi integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de Enescu (cu Eduard Kunz la pian).
O parte din aceste programe au fost înregistrate pe CD-uri şi DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: "Paganini 24/24", "Stradivarius Obsesii", "Bach to Basics", "Integrala sonatelor pentru vioară și pian George Enescu" sau "Sonata pentru vioară solo", de Bela Bartok. Concertul susţinut de Alexandru Tomescu, Omar Massa şi Sînziana Mircea va avea loc miercuri, 17 mai, începând cu ora 20:00, la Colegiul Academic.