Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca: Se lansează Muzeul Cinematografiei din Transilvania

Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca: Se lansează Muzeul Cinematografiei din Transilvania

Evenimentul de lansare oficială va avea loc în data de 16 decembrie 2022, de la ora 12.00, în incinta Turnului Croitorilor, unde se va deschide și o expoziție de istorie a cinematografiei cu o parte din exponatele patrimoniale ale muzeului.

"Suntem la primul pas" spun fondatorii primului memorial / muzeu al cinematografiei din România la Cluj care are menirea să păstreze, să prezinte, să popularizeze și să ofere condiții de cercetare a tradițiilor, a istoriei seculare a celei de-a șaptea arte în România , o istorie care de la începutul secolului al XX-lea a înscris Clujul în grupul select al primilor capitale ale filmului din lume și pe prima pagină a istoriei mondiale a cinematografiei.

Proiectul muzeistic nu se va opri la epoca eroică a cinematografiei, urmând să integreze evoluția artei filmului până în zilele noastre, cu focusare pe zona geografică și spirituală a Transilvaniei.

Fondatorul Muzeului Cinematografiei din Transilvania este FUNDAȚIA XANTUS, dr. Aron Xantus, președinte fondator, regizor de film, director de imagine, cofondator profesor universitar dr. Gabor Xantus, cineast. Materialul muzeistic este format din exponatele aparținând colecției particulare Xantus dar urmează ca în viitor să fie îmbogățit cu alte piese, documente și materiale audiovizuale cu tematică specifică.

Proiect conceput în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) și Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

De menționat că recent Cluj-Napoca a intrat în rețeaua orașelor creative UNESCO, cu titulatura de City of Film, alături de Cannes (Franța) și Gdynia (Polonia) etc.

Despre Muzeul Cinematografiei din Transilvania

Clujul se află printre primele orașe ale lumii unde a apărut cinematograful, unde s-au realizat primele proiecții de filme cu public (în 1896, în clădirea Redutei, azi Muzeul etnografic) și unde în perioada 1913-1920 studiourile Proja, Urania, Apollo, Corvin și Transsylvania, cu aportul regizorului și producătorului Jenő Janovics, cu sprijinul tehnic al studiourilor Pathé Paris au realizat cca. 70 de filme mute de ficțiune, unele din ele devenind creații cinematografice de referință ale istoriei universale a filmului.

Este de remarcat faptul că primul film de popularizare științifică medicală din lume, un documentar cu actori întitulat “Grozăviile lumii” a fost realizat la Cluj în anul 1920, cu colaborarea reputatului medic Dominic Stanca și a doctorului Constantin Levaditi.

Prin această abordare regizorală autorii au creat în premieră mondială genul pe care azi îl numim docu-fiction și care avea rolul de a educa populația, în special pe cea din mediul rural cu privire la ravagiile unei boli venerice răspândite la acea vreme în Europa.

Acest film mut a fost proiectat prin “caravane cinematografice” ambulante, cu titraje bilingve. Deținem fragmente restaurate ale acestei pelicule care urmează fie proiectate cu primul model de aparat de proiecție portabil din lume, marca Holms, fabricat în 1922.

Clujul a contribuit semnificativ la nașterea și evoluția industriei cinematografice mondiale și a studiourilor din Hollywood prin cineaști consacrați, formați la Cluj, care după emigrare au ajuns în marile centre cinematografice ale vremii din Europa și din America, parcurgând o carieră artistică consemnată la loc de cinste în istoria universală a filmului.

De aici a plecat la Hollywood regizorul Michael Curtiz, distins mai târziu cu premiul Oscar pt. filmul Casablanca, Sir Alexander Korda, unul dintre primii care au pus bazele producției cinematografice din Regatul Unit și din America.

În memorialele și în muzeele amenajate în incintele studiourilor cinematografice istorice în citadela filmului american Hollywood se regăsesc nume, dar și relicve ale cineaștilor școliți pe platourile de filmare din Cluj, ajunși în America la începuturile istoriei celei de-a șaptea arte.

Inițiatorii proiectului dețin un bogat material documentar cu valoare istorică constând în aparatură cinematografică de epocă, documente, fotografii istorice legate de tradițiile cinematografiei, echipamente cinematografice pe peliculă care documentează evoluția tehnicilor de filmare, fragmente restaurate și digitalizate din filme mute produse la Cluj dar și arhive colaterale legate de evoluția fotodocumentațiilor cu tematică cinematografică din Transilvania, care reprezintă un segment puțin cunoscut al scrierii istoriei imortalizată pe bromură de argint, peste 100 de fotografii werk din epoca filmului mut, peste 6 mii de clișee fotografice care documentează perioadele istorice în care s-a dezvoltat cinematografia.

Despre fondatori:

Fundația Xantus a fost înființată de cineastul documentarist, regizorul de film și directorul de imagine, cineast expediționar dr.Aron Xantius, CEO al Studioului Xantus Film, împreună cu cofondatorul profesor universitar, regizor și director de imagine dr. Gabor Xantus.

Fondatorii au un palmares profesional impresionant, totalizând peste trei sute de producții, în mare parte filme documentare realizate în țară dar și în cele mai îndepărtate, exotice și greu accesibile zone geografice ale lumii, pe toate continentele și în numeroase zone de arhipelag ale oceanului planetar. Echipa de cineaști deține 28 de premii naționale și internaționale de festival.

Conștientizând necesitatea păstrării valorilor culturii cinematografice clasice în era exploziei informațiilor vizuale, echipa Xantus a inițiat înființarea Muzeului Cinematografiei, primul memorial de acest fel din România.

Fondatorii consideră că acest eveniment de lansare este doar un început în acest proiect, care va trebui dezvoltat în viitor cu atenția focusată asupra acelor valori, care trebuie să fie păstrate pentru posteritate. După evenimentul de lansare expoziția se va reloca în incinta permanentă a muzeului, o locație special pregătită și echipată în acest scop.

Comenteaza