Un artist maghiar cu 60 de expoziţii personale şi 300 colective susţine o conferinţă despre grafica văzută astăzi
- Scris de Ziua de Cluj
- 05 Noi 2013, 15:03
- Cultură
- Ascultă știrea
Conferinţa, programată miercuri, 6 noiembrie, de la ora 16, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca are loc în cadrul programelor „Lecţie deschisă" şi „Conferinţele Tribuna", organizate de Muzeul de Artă clujean, respectiv de revista de cultură Tribuna.
Conferinţa va fi urmată de vernisajul expoziţiei internaţionale de grafică contemporană „Tribuna Graphic", iniţiată de revista de cultură „Tribuna", organizată în colaborare cu Fundaţia Culturală „Bienala Internaţională de Grafică Cluj", în scopul promovării artei grafice prin invitarea unor creatori de marcă.
"Originar din Târgu-Mureş, dr. György István Csaba (n. 1950), alias Borgó, a absolvit secţia de pictură a Institutului de Arte Plastice <Ion Andreescu> din Cluj-Napoca, promoţia 1980. Stabilit definitiv în Ungaria, în oraşul Szirmabesenyő, desfăşoară o susţinută activitate didactică ca profesor al Colegiului <Eszterházy Károly> din Eger, Departamentul de Arte Vizuale. În paralel, activează ca membru fondator sau titular a numeroase asociaţii profesionale înfiinţate pe teritoriul Ungariei: Asociaţia Naţională a Artiştilor Maghiari, Societatea Artelor Frumoase şi Aplicate, Atelierul <Vajda Lajos> dinSzentendre, Academia de Litere şi Arte „Széchenyi", Grupurile artistice „MAMÜ" şi <Tulsó P.>. Portofoliul artistului reuneşte un număr de 66 de expoziţii personale, peste 300 de participări la expoziţii de grup organizate în ţară şi străinătate şi o serie amplă de premii şi distincţii, dintre care menţionăm Premiul <Munkácsy> obţinut în anul 2002. Lucrările sale figurează în prestigioase colecţii publice din Ungaria, Franţa, Belgia, Suedia, SUA, Japonia, Egipt şi Thailanda", se arată într-o prezentare a aretistului.
Programul „Lecţie deschisă" al Muzeului de Artă Cluj-Napoca are ca scop prezentarea problematicii specifice artelor plastice, respectiv interferenţa acestora cu celelalte arte, experienţe artistice şi cercetări recente la nivelul teoriei şi istoriei artei. Publicul este invitat să participe în mod activ la dezbateri, prin întrebări pe tema conţinutului conferinţei. Intrarea este liberă.