Foto Un nou spațiu cultural în centrul Clujului

Un nou spațiu cultural în centrul Clujului

Un nou proiect cultural urmează să fie inaugurat în centrul Clujului, în clădirea în care a funcționat Casă Municipală de Cultură.

''Ceva rarisim vi se pregătește în chiar centrul orașului, cu galerii de artă pe suprafețe generoase, ca loc elevat de socializare și petrecere utilă a timpului. Curând se va deschide, iar până atunci veți afla și detalii. Deocamdată doar priviți misterul acestei pivnițe!. Deocamdată am pus imagini doar din pivniță, pentru că la parter și etaj lucrările sunt mult prea avansate, acolo urmând a fi și spațiile expoziționale. În plus, sunt niște sobe extraordinare, chiar foarte bine păstrate, în sine opere de artă. Ușile de lemn masiv, de măcar două veacuri, sunt pe cale de restaurare.Dar vei vedea! Puțintică răbdare!'', scrie Lucian Nastasa Kovacs, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

 

Fostul sediu al Asociatiei Industriasilor din Cluj, de la începutul anilor 1900, arăta absolut superb. A fost construit be baza planurilor arhitectului Friedrich Maetz (proiectantul și fantanei din Parcul Central / Sétatér) în 1883, în locul unei case renascentiste, demolate. Statuile, indepartate in perioada interbelica, au fost executate de membrii asociației Bertha Mihály și Klösz József si-i reprezentau pe Industrie (Hephaistos), Comerț (Hermes), Arte (Apolo) și Științe (Pallas Athene). A fost un fel de club / casino pentru industriași, neprimiți în cazinourile burgheziei și nobilimii din oraș.

În 1945 aici s-a deschis cinematograful Forum, ulterior Timpuri Noi; din anii 1960 aici a functionat Casa Municipala de Cultura.

 

 

 

Comenteaza