Un spectacol regizat de directorul Maghiarului din Cluj, premiat la Fest(in) pe Bulevard

Un spectacol regizat de directorul Maghiarului din Cluj, premiat la Fest(in) pe Bulevard
"Livada de vișini" de A.P. Cehov, în regia clujeanului Gabor Tompa, producție a Teatrului Național Sloven, Maribor (Slovenia), a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol din cadrul secțiunii "Crize de familie".

Premiul a fost oferit "pentru anvergura și coerența viziunii regizorale, precum și pentru conceperea inedită a spațiului scenic", potrivit motivației juriului.

Distincția pentru Cel mai bun actor i-a fost acordată lui Liviu Cheloiu pentru rolul Othello, din spectacolul cu același nume după William Shakespeare, producție a Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște.

La categoria Cea mai bună actriță, premiul a fost câștigat de Oana Pellea, "pentru complexitatea trăirilor și strălucirea redată acestora în interpretarea personajului Betty" din spectacolul ''Efectul razelor gamma asupra crăițelor lunatice'' de Paul Zindel, producție a Teatrului Metropolis din București.

În cadrul secțiunii NETA (New European Theatre Action), premiul pentru Cel mai bun spectacol a fost câștigat de "Osemintele se întorc târziu" (The Bones That Come Late") de Teki Dervishi, producție a Teatrului Național Kosovo, Pristina (Republica Kosovo).

Premiul a fost acordat "pentru forța, directețea, simplitatea și ingeniozitatea artistică a interpretării, regiei și scenografiei", conform motivației juriului.

Cele două jurii i-au avut în componență pe prof. univ. dr. Doina Modola, criticul și istoricul de teatru Doina Papp, actorul și regizorul Emil Boroghină, poetul, traducătorul, criticul de teatru Doru Mareș, criticul de teatru Ion Parhon, la secțiunea "Crize de familie", și președintele NETA Blagoja Stefanovski, criticul de teatru Roxana Croitoru, și sociologul Andreja Rihter, la secțiunea competitivă "NETA".

În secțiunea "Bulevardul Comediei", premiul de popularitate, acordat de juriul de spectatori, a revenit spectacolului "Jacques și stăpânul său" de Milan Kundera, în regia lui Cristi Juncu. Potrivit membrilor juriului, premiul a fost acordat "pentru hohotele de râs și buna dispoziție provocate, propunerea regizorală inedită și jocul minunat al actorilor".

Gala de premiere a festivalului Fest(in) pe Bulevard a avut loc sâmbătă, la Palatul Cotroceni, la sala de spectacole și festivități. Evenimentul a avut loc la București între 10 și 22 octombrie.

Festivalul Internațional de Teatru Fest(in) pe Bulevard a fost lansat în 2013, de Teatrul Nottara, fiind susținut financiar de Primăria Generală și de Consiliul General al Municipiului București.

 

Comenteaza