Untold, prima experienţă festivalieră pentru majoritatea participanţilor din 2015 (STUDIU)

Untold, prima experienţă festivalieră pentru majoritatea participanţilor din 2015 (STUDIU)
Cel mai aşteptat festival muzical al anului în România, Untold, îşi deschide porţile joi, 4 august 2016, la Cluj-Napoca. TOP 5 DJ-i ai lumii - Tiesto, Armin van Buuren, Hardwell, Martin Garrix şi Dimitri Vegas & Like Mike - vor mixa în faţa a peste 300.000 de persoane.

Până atunci însă, doi cercetători din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au publicat o analiză privind experienţa participanţilor la prima ediţiei a festivalului, între 30 iulie - 2 august 2015.

Peste 40% din cei chestionaţi au declarat că s-au aflat pentru prima dată la un festival, deşi în Cluj-Napoca sau împrejurimi se organizează festivaluri de muzică (relativ) similare. "Electric Castle este considerat de mulţi ca fiind concurentul Untold. Totuşi, marea majoritate a participanţilor Untold 2015 nu participaseră anterior la vreo ediţie a festivalului din Bonţida", se arată în analiză. "Cel mai probabil cele două festivaluri se adresează şi atrag tipuri diferite de participanţi de festival", se punctează în documentul menţionat.

64% dintre participanţi au fost la Untold în toate cele patru zile de festival, mare parte a acestora provenind din Cluj-Napoca şi împrejurimi. Media de vârstă a fost de 23 de ani.

Aproape jumătate dintre participanții la Untold 2015 proveniți din afara municipiului Cluj-Napoca sau a împrejurimilor sale au fost cazați la prieteni sau rude. Totuși, un procent semnificativ (aproape 15%) au apelat la serviciile unor unități de cazare comerciale (hotel, pensiune etc.). Cele mai mari cheltuieli cu cazarea în perioada festivalului le-au avut, în ordine descrescătoare, cei care închiriat locuințe pe perioada acestuia (în medie 700 lei/persoană), cei care au apelat la serviciile unităților de cazare comerciale (în medie 635 lei/persoană) și, respectiv, cei care s-au cazat în cămine studențești (în medie 500 lei/persoană).

De asemenae, au existat diferențe semnificative statistic în ceea ce privește cheltuielile zilnice în cadrul festivalului (excluzând cazarea și prețul biletului) în funcție de numărul de zile de participare, dimensiunea grupului, proveniența, genul și vârsta participanților: 95 lei/zi - persoane până în 20 de ani, 163 lei/zi - persoane peste 28 de ani.  Clujenii au cheltuit circa 106 lei zilnic, în schimb cei veniţi din afara oraşului au avut cheltuieli de circa 186 lei/zi.

De departe, cea mai mare influență asupra deciziei de participare la Untold 2015 au avut-o artiștii invitați - ATB, Avicii, Armin Van Buuren, Dimitri Vegas & Like Mike sau David Guetta.

Nu în ultimul rând, cea mai de succes campanie Untold a fost "Pay with blood", prin care tinerii care au donat sânge au primit bilete gratis la festival.

ANALIZA COMPLETĂ AICI.

Conform organizatorilor Untold, peste 240.000 de persoane au fost prezente la ediţia din 2015 a festivalului. Peste 75% dintre vizitatori aveau vârste cuprinse între 18 și 34 de ani. Din totalul de participanți, 15% au fost turiști străini, din țări precum Mexic, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, SUA și Canada, Olanda, Polonia, Marea Britanie, Franța, Germania, Ungaria, Cehia şi Spania.

23 milioane euro generaţi de festival, 20 milioane atrași în Cluj-Napoca

"Conform estimărilor noastre, în cele 4 zile de festival, cei 180.000 de turiști, veniți din afara Clujului (trafic general) au cheltuit în medie 100 de euro pe cazare, masă și diverse sesiuni de shopping, rezultând o infuzie de capital de 18 milioane de euro în plină perioadă a verii. Festivalul a atras în Cluj-Napoca bugetul echivalent unui city break din străinătate, raportându-ne la bugetul pe persoană. Mai mult, 2 milioane de euro au fost banii cheltuiți în Cluj de către clujeni, care au decis să lase o parte din bugetul de concediu chiar în orașul lor. Cifră estimată la o medie de 60.000 de persoane trafic pe zi și 35 de euro consum mediu de persoană pe zi. În plus, peste 3 milioane de euro au fost banii investiți în comunitate de sponsori și parteneri prin prezența lor în festival, ținând cont de fee-uri, costuri logistice, operaționale și resursa umană", arată organizatorii festivalului.

Datele primite de la INS arată că numărul de turiști ajunși în Cluj, doar în luna iulie 2015, a crescut procentual cu 27% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2014, astfel că peste 32.800 persoane au apelat la serviciile de cazare ale unităților hoteliere, booking.com confirmând o rată de ocupare de 99% a cazărilor disponibile pe raza județului Cluj.

Restul turiștilor veniți la festival, până la totalul de 45.000, care nu au mai găsit loc în hoteluri, au preferat să opteze pentru ofertele localnicilor de cazare, generând astfel venituri directe clujenilor.

Mallurile clujene au înregistrat un trafic cu până la 40% mai mare decât aceeași perioada a anului precedent, comercianții având încasări comparative cu perioada sărbătorilor de iarnă.

Un efectiv de 3.000 de taxiuri au fost non-stop pe stărzile orasului, raportând încasări neobișnuite perioadei de vară. Compania de Transport Public Cluj-Napoca declară încasări de peste 15.000 de euro în cele 4 zile de festival.

În urma ediţiei de anul trecut, Untold a fost desemnat Best Major Festival în cadrul competiţiei European Festival Award. 

Untold 2016 va avea loc în perioada 4-7 august la Cluj-Napoca, iar pe scenă vor urca TOP 5 DJ ai lumii, DIMITRI VEGAS & LIKE MIKE, ARMIN VAN BUUREN, HARDWELL, MARTIN GARRIX, TIESTO alături de alți peste 150 de artiști internaționali de renume, dintre care: AFROJACK, FAITHLESS, PAROV STELAR, W&W, Ummet Ozcan, Chase and Status DJ Set, Dannic, Naughty Boy, Labrinth, Kadebostany, Ummet Ozcan, Tanya Stephens, Skream, Steve Lawler, Damian Lazarus, Lefto, Aquarius Heaven, Highroller, NU, Jacob Groening, Loewenthal, Luca Musto, Pedestrian, Stavroz și Yokoo, Dubfire Live: Hybrid, Dub Fx, Ella Eyre, James Arthur, Jamie Jones, Jeru the Damaja, Kwabs, Lost Frequencies, Mazde, Nahko and Medicine for the People, Netsky DJ Set, Pendulum & Verse DJ Set, Route 94, Rudimental DJ, Sasha, Scooter, Sharam, The Asteroids Galaxy Tour, Y'akoto.

 

 

 

 

Comenteaza