Valorile autentice românești, promovate la o expoziție din Cracovia. Țuica și plăcintele de la Bobâlna, printre produsele tradiționale prezentate

La Cracovia a avut loc, în cursul zilei de ieri, vernisajul expoziției în cadrul căreia este promovat Patrimoniul cultural imaterial din România, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Clujul este ambasadorul valorilor autentice la o expoziție în Cracovia. Evenimentul s-a tinut la la Biblioteca Publică Regională din Cracovia și au un număr mare de oameni.

Intitulată „Tradiții Vii", expoziția are ca tematică obiceiurile, practicile și meșteșugurile din România, o parte înscrise de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității din cadrul proiectului „MĂRIȘENII – proiect de coeziune locală și promovare internațională a patrimoniului cultural imaterial din România”.

Sunt prezentate 30 de panouri fotografice de mari dimensiuni, 18 obiceiuri, practici și meșteșuguri din România, dintre care o parte înscrise de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Privitorii vor putea să interacționeze prin coduri QR inserate în grafica panourilor fotografice cu site-ul wwww.traditiivii.ro, dar și cu alte site-uri de specialitate, pentru a afla mai multe informații despre cultura tradițională din județul Cluj și România.

Aici sunt promovate obiceiuri și sărbători românești precum: Sânzienele, Mărțișorul, Jocul Călușului, Doina sau obiceiurile cu măști.

În cadrul vernisajului, a fost proiectat filmul documentar „Corindatul Junilor din Mărișel” cu subtitrare în limba poloneză, realizat în campaniile de cercetare de specialiștii CJCPCT Cluj.

La finalul evenimentului publicul a degustat din produsele tradiționale din județul Cluj:

  • Țuică și plăcinte de la Bobâlna;
  • Siropuri de afine și cireșe, afinată, vișinată și pâine din grâu curat, din Valea Ierii;
  • Cocoradă cu brânză și mărar, slănină, porodici și țuică de la Orman.

Expoziția poate fi vizitată pănă în data de 12 septembrie 2023, la Biblioteca Publică Voivodală din Cracovia.

Echipa proiectului aflată în aceste zile la Cracovia este formată din: Adriana Irimieș, coordonator și manager CJCPCT Cluj, consultanții artistici Adriana Andrei, Consuela Bendea și graficianul instituției Nicolae Nerțan

Proiectele CJCPCT Cluj se desfășoară cu sprijinul Consiliului Județean Cluj.

Comenteaza