Vasile Dâncu, George Maior și Ioan Bolovan și-au lansat cărțile la Târgul Gaudeamus

Vasile Dâncu, George Maior și Ioan Bolovan și-au lansat cărțile la Târgul Gaudeamus
Cea de-a patra zi a Târgului de Carte „Gaudeamus” a avut în program lansarea mai multor volume ale unor personalități importante clujene.

Primul și-a lansat cartea sociologul Vasile Dâncu. Volumul său „Triburile. Patologii ale politicii româneşti, de la Revoluţie la Generaţia Facebook" a fost descris de către istoricul și rectorul UBB Ioan-Aurel Pop ca fiind „cea mai recentă carte despre istoria recentă, o carte despre risipirea noastră ca entitate." Acesta a continuat spunând că „ne-am risipit în triburi fără să ne mai gândim la comunitate" și că opera literară „nu este pesimistă; ea îndeamnă la optimism și la faptul esențial de a conviețui."

Dâncu și-a descris cartea ca fiind „foarte optimistă". „Încerc să descopăr o forță în societatea noastră care ne ține împreună. [...] O forță care ne ține împreună, care ne face să ne ducem în fiecare dimineață la locul de muncă și care ne face să trăim omenește și în funcție de valori."

La eveniment a fost prezent și fostul șef al SRI, George Maior, care, la fel ca și Dâncu, a trecut de mai multe ori de la statutul de speaker invitat la statutul de autor de carte în timpul lansărilor. Volumul său apărut la editura RAO „Incertitudine. Gândire strategică și rețații internaționale în secolul XXI" reprezintă o colecție de eseuri referitoare la viitorul securității și al puterii în lumea internațională.

El a fost descris ca fiind „o carte revoluționară pentru filosofia științei și filosofia cunoașterii din România; nu este o carte numai de relații internaționale, este o carte care încearcă să statueze un nou principiu de cunoaștere; un principiu care este de regulă considerat, să zicem așa, un fel de dușman al înțelegerii, al adevărului: incertitudinea."

Maior s-a arătat încântat să își revadă orașul natal în prezența primarul orașului, Emil Boc, care a asistat de asemenea la eveniment.

Un al treilea volum lansat astăzi a fost cel al prorectorului UBB, Ioan Bolovan, numit „Primul Război Mondial şi realităţile demografice din Transilvania. Familie, moralitate şi raporturi de gen". Volumul, ca și cel al lui Dâncu, a fost publicat de editura Școala Ardeleană.

Ziua de la Târgul de Carte „Gaudeamus" va continua cu alte lansări, la ora 19:45 urmând a se desfășura o tombolă. Târgul se va încheia duminică la ora 15, după ce la ora 12 vor fi decernate premiile acestei ediții.

Comenteaza