Viitor negru pentru Europa, dacă nu va investi în familie

Viitor negru pentru Europa, dacă nu va investi în familie

Europa este cufundată într-o iarnă demografică fără precedent, cu o panoramă dezolantă şi un viitor catastrofic, este concluzia raportului “Evoluţia familiei în Europa 2009”, elaborat de Reţeaua Europeană din Institutul de Politică Familială (IPF) şi prezentat Parlamentului European. Conform raportului, “îmbătrânirea populaţiei, natalitatea critică, creşterea numărului de avorturi, prăbuşirea căsătoriilor şi explozia rupturilor familiale sunt principalele probleme ale europenilor”.

 

 “Europa este în faţa unei răscruci: să parieze în mod adevărat şi integral pe familie, sau să menţină ajutoarele insuficiente care au provocat panorama actuală, cu perspective catastrofale într-un viitor apropiat”, se arată în acelaşi document. Pe baza datelor, indicatorii de populaţie, natalitate, căsătorii şi ruptură familială s-au înrăutăţit în ultimii 28 de ani. Persoanele cu vârsta peste 65 de ani depăşesc de acum cu 6,5 milioane pe tinerii cu mai puţin de 14 ani, în timp ce în fiecare an se nasc mai puţini copii.

 

în afară de aceasta, potrivit IPF, există un milion de divorţuri pe an şi două familii din trei nu au copii. Preşedintele IPF susţine că acest lucru provoacă “efecte constatabile atât în dimensiunea socială, cât şi în cea familială. (...) Din punct de vedere economic, are loc o creştere a cheltuielilor publice cauzate de îmbătrânirea populaţiei, cheltuieli care, adăugate la efectele produse de scăderea intrărilor publice pentru deficitul de natalitate, pot să ajungă să provoace reducerea sau eliminarea de prestaţii sociale şi, până la urmă, la prăbuşirea sistemului de ajutoare de la stat”.

 

 în ceea ce priveşte efectele sociale, “se evidenţiază intens o societate destructurată de ruptura familiară, cu familii tot mai solitare, cu un individualism crescând şi o pierdere a valorilor şi referinţelor care fac posibilă coeziunea socială”. Dacă nu se va inversa tendinţa, în anul 2050 populaţia europeană va pierde 27,3 milioane de persoane, un locuitor din trei va avea peste 65 de ani şi numai unul din opt va avea mai puţin de 15 ani, în timp ce vârsta medie va fi de 46,7 ani.

 

Referitor la avort, IPF vorbeşte despre o adevărată “explozie”, cu efecte devastatoare pentru Europa: “Din anul 1990, în UE au fost efectuate 28 de milioane de avorturi, care au devenit prima cauză a mortalităţii în Europa. Este echivalentul sumei populaţiilor din Malta, Luxemburg, Cipru, Estonia, Slovenia, Letonia, Lituania, Irlanda, Finlanda şi Slovacia”.

 

(catholica.ro)

Comenteaza