Violenţe anticreştine în Egipt, la Crăciunul pe stil vechi

Violenţe anticreştine în Egipt, la Crăciunul pe stil vechi

“Când creştinii suferă pe nedrept, este rănit însuşi Trupul lui Hristos”, a afirmat Cardinalul Walter Kasper, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, care, după gravele fapte din noaptea Crăciunului pe stil vechi petrecute în Egipt, a trimis o scrisoare de solidaritate Sanctităţii Sale Shenuda al III-lea, Papa Alexandriei Egiptului şi Patriarh al sediului Sfântului Marcu din Cairo.

 

 în noaptea de 6 spre 7 ianuarie a.c., care pentru Bisericile ce urmează calendarul iulian este noaptea de Crăciun, în satul Nagaa Hamadi, din Egiptul de Sus, opt creştini din comunitatea coptă şi un poliţist au fost ucişi de către trei musulmani care au tras focuri de armă împotriva credincioşilor la ieşirea din biserică după terminarea Liturghiei.

 

Ceea ce i-a determinat la acest gest de omucidere, de care ar fi responsabil un bărbat cu precedente penale, deja identificat de forţele de ordine, ar fi o presupusă răpire însoţită de abuzuri sexuale, a unei tinere musulmane, din partea unui tânăr creştin. Episcopul copt catolic de Luxor, Mons. Youhannes Zakaria, a subliniat că atacul din timpul Crăciunului pe stil vechi nu a avut loc în mod întâmplător.

 

El a vorbit despre “un plan evident de a transforma zilele de sărbătoare creştină în zile de durere”, amintind că şi la sărbătoarea Paştelui, anul trecut, a fost atacată comunitatea creştină din aceeaşi localitate, totul soldându-se cu trei tineri morţi. Mons. Zakaria a denunţat motivaţii politice clare: unele forţe de ordine urmăresc să promoveze islamismul politic.

 

(catholica.ro)

 

Comenteaza