Vocea cititorului: proiectul care vrea să schimbe percepţia despre cluburi

Vocea cititorului: proiectul care vrea să schimbe percepţia despre cluburi
Deranjaţi de fumul şi hărmălaia din localurile clujene, câțiva tineri s-au hotărât să schimbe percepția despre ieșirile în club, astfel că de câteva luni se întâlnesc la un altfel de club, unul de lectură.

Numit "Vocea cititorului", proiectul le oferă pasionaţilor de lectură un loc în care să poată discuta fără restrângeri despre scriitori şi operele lor. 

Întâlnirile au loc în fiecare joi într-un local de nefumători, iar în cadrul lor participanții citesc pe loc și cu voce tare, în maxim 90 de minute, textul ediţiei.

După, fiecare vorbește liber despre ce i-a plăcut la acesta, cu ce experiențe personale îl asociază sau ce idei i-au venit în timpul lecturii. Printre autorii selectaţi la ediţiile precedente se numără Marius Chivu, Eric-Emmanuel Schmitt, Alice Munro, Mircea Cărtărescu şi Antoine de Saint-Exupéry.

"Ne dorim ca astfel de cluburi de lectură să se țină în cât mai multe orașe din țară și suntem dispuși să-i ajutăm pe toți cei care doresc să le organizeze în localitățile lor", declarat Victor Miron, iniţiatorul clubului de lectură. 

Proiectul a prins repede la public, tinerii care au participat până în prezent arătându-se încântaţi de el: "Ţin minte ce ne-a zis bibliotecara, în clasa a II-a, când am fost pentru prima dată în bibliotecă. Cărțile acestea sunt filme pe care voi puteți să le regizați.

Dacă într-un film sau într-un desen animat, imaginile sunt deja create, atunci când citiți voi creați povestea și voi puteți să o desenați și să o îmbogățiți așa cum vreți voi", a afirmat  Adela Mureșan, una din participantele acestui club de lectură.

Iniţiativa face parte din campania de promovare a lecturii "Cărțile pe față", iar în acest an a fost inclus în evenimentele desfăşurate în cadrul proiectului Cluj Capitală Europeană a Tineretului.

 

Comenteaza