Voluntariatul - vârful de lance al schimbărilor din societate

Voluntariatul - vârful de lance al schimbărilor din societate
De Ziua Mondială a Mediului, cafeneaua Klausenburg a găzduit dezbaterea “Voluntariatul, soluţie alternativă la problemele de mediu”. Evenimentul a avut loc în cadrul EcoTiff.

La masa rotundă moderată de Mihai Goţiu au fost invitaţi speciali jurnaliştii Rareş Bogdan şi Dragoş Bucurenci alături de Lucian Croitoru, directorul de comunicare al Companiei de Apă Someş, şi Alina Cristea şi Cătălin Lupoaie, de la Holcim.

Manifestarea a fost prezentată de Holcim şi Compania de Apă Someş.
Principala problemă adusă în discuţie a fost dacă voluntarul are responsa-bilitate în rezolvarea problemelor de mediu, substituind răspunderea instituţiilor statului. "Mă enervează ideea că voluntarul e trimis să rezolve probleme ca şi cum ar fi obligat când, în opinia mea, nu este", a deschis discuţia Goţiu. Reprezentanţii asociaţiilor de voluntari au concluzionat că "a face voluntariat, inclusiv în problemele de mediu, e o chestiune de voinţă personală, o datorie civică a unor oameni care îşi iau în serios postura de cetăţeni. Dar de obligat nu ne poate obliga nimeni", au spus cei de la Asociaţia de Voluntariat AIDA.

Dragoş Bucurenci, preşedintele asociaţiei Mai Mult Verde, a concluzionat că "problema voluntariatului este una cu două tăişuri". "Pe de o parte, ea depersonalizează societatea, care aruncă în cârca ONG-urilor de resort situaţia, iar pe de altă parte, voluntariatul e vârf de lance în schimbările din societate. E evident că voluntarii nu au obligaţii", a afirmat Bucurenci. Ziua dedicată mediului la TIFF a fost marcată şi prin proiecţia mai multor filme cu tematică ecologistă.

 

 

Etichete
Comenteaza