Zilele Arhitecturii 2015 redeschid cinema Arta, transformă o stradă centrală în scenă culturală şi amenajează Parcul Est FOTO/VIDEO

Zilele Arhitecturii 2015 redeschid cinema Arta, transformă o stradă centrală în scenă culturală şi amenajează Parcul Est FOTO/VIDEO
Redeschiderea cinematografului Arta pentru o serie de conferinţe, reconvertirea unei sere în spaţiu de lucru pentru studenţi, amenajarea unei străzi centrale ca “scenă” pentru spectacole de teatru, blues sau balet şi intervenţii care să facă mai prietenoasă pentru pietoni zona lacurilor din Gheorgheni sunt principalele proiecte derulate în cadrul Zilelor Arhitecturii (ZA), eveniment organizat, între 11-17 mai, de Asociaţa Studenţilor Arhitecţi din Cluj.

 

Cerc de arhitectură la Cinema Arta

Cinematograful va găzdui conferinţele ZA din mai, cât şi cercuri de arhitectură pentru copii. "Săptămânal, vom avea ședințe cu copii cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani în care le vom explica, cât putem, ce înseamnă arhitectură. Tot în spaţiul cinema-ului vor avea loc şi Conferinţele ZA 2015.

Acestea reprezintă evenimentul ce îți oferă oportunitatea de a intra în contact cu oameni și idei revoluționare în domeniul arhitecturii, realizând o punte de legătură între concepția locală despre arhitectură și cea globală, pentru a susține dezvoltarea cunoștințelor. Sunt propuse trei teme de bază: ecologia habitatului, valorile orașului, entitatea arhitectului: Dezbateri 1:1 şi proiectul de diplomă - dezvoltarea unei noi abordări", transmit organizatorii evenimentului.

În ceea ce priveşte spaţiul cinema-ului, Asociaţia Studenţilor Arhitecţi din Cluj intenţionează să intervină în următoarele zone: "intrarea (holul, acces sală, foyerul) va funcționa atât ca punct de recepție pentru evenimentele din sală, cât și ca un spațiu continuu și independent, fie ca loc de socializare, dezbateri, expoziții, cafenea; fațadele (vitrine, fațada laterală) vor fi concepute ca zone de comunicare ale evenimentelor, dar și ca loc interactiv de expunere și de dialog cu orașul, iar scena din sala de spectacole va fi extinsă".

Sera - HUB Studenţesc

Proiectul aduce în discuţie reconvertirea serei de pe str. René Descartes, aflată în curtea Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj - Napoca. "La momentul actual, sera este în paragină, neputând fi folosită de către studenți și profesori. Ne dorim ca aceasta să fie reabilitată și reconvertită în atelier de lucru și spațiu alternativ de desfășurare a evenimentelor pentru studenți".

Strada "scenă"

Strada este un proiect ce presupune un traseu cultural plecând din gangul de pe Bd. Eroilor, de lângă vechea primărie, şi încheindu-se cu grădina de pe Avram Iancu. "Aici vor avea loc expoziții și workshopuri creative acompaniate de piese de mobilier realizate de studenți. Expozițiile vor avea teme variate, fie proiecte ale studenților de la Facultatea de Arhitectură, Universitatea de Artă şi Design sau Facultatea de Peisagistică, fie proiecte ale unor artiști (sculptori, pictori, graficieni). De asemenea, vor avea loc piese de teatru, concerte de jazz şi blues, reprezentații de balet și de dans contemporan, discuții deschise". 

Habitat Gheorgheni. Parcul Est

Atelierul îşi propune continuarea studiului „Celălalt Cluj" - desfăşurat în februarie 2014, cu sprijinul Federaţiei Share şi în pregătirea Capitalei Europene a Tineretului - prin abordarea mai detaliată a unor porţiuni ale viitorului parc.

„Întrucât administrația locală încă nu are un plan de amenajare a parcului pentru includerea acestuia în circuitul de zone verzi al orașului, propunerea A.St.A. Cluj este de a organiza o serie de ateliere interdisciplinare, cu îndrumatori şi participanți internaţionali, prin care se va realizarea un traseu cu intervenții temporare punctuale, strâns relaționate la caracteristicile specifice ale parcului. Miza acestuia, împreună cu seria de evenimente organizate în parc este de a îndemna cât mai multă lume să descopere această zonă a orașului și să se bucure de ea", spun organizatorii.

Atelierul va avea loc în perioada 3 -10 mai, iar la el vor participa opt echipe a câte 2-3 îndrumători și 6-8 participanți fiecare. Echipele vor primi câte un tronson diferit al traseului din parc, urmând să respecte tematica aferentă zonei respective pentru a realiza intervenția. Lemnul împreună cu elemente de prindere metalice vor fi singurele materiale utilizate. Programul de lucru se desfășoară pe durata întregii zile, implicând atât realizarea intervențiilor, cât și prezentări comune, proiecții de film și evenimente sociale.

Una dintre atracţiile prevăzute de organizatori, scena verde - o platformă plutitoare pentru evenimente, realizată din materiale reciclate pe Lacul 1 - este văzută ca oportunitate suplimentară pentru activarea altor suprafeţe ale zonei Între lacuri. Extinderea punctelor de atracţie şi a activităţilor din jurul scenei verzi către interiorul arealului lacurilor este un scop secundar al atelierului.

Comenteaza