Ziua Culturii Roma în cadrul Zilelor Clujului. VEZI ce activităţi sunt incluse în program

Ziua Culturii Roma în cadrul Zilelor Clujului. VEZI ce activităţi sunt incluse în program

Zilele Clujului găzduiesc, în premieră, o secțiune care celebrează cultura roma, organizată sub egida Jivipen, proiect al Centrului Cultural Clujean care își propune să regândească relația dintre comunitatea roma și celelalte comunități ale Clujului. 

"Jivipen înseamnă „viață” în limba romani. Proiectul abordează rasismul cotidian și structural, responsabilizează comunitățile roma și creează locuri de întâlnire între minoritatea roma și restul populației. Între activitățile proiectului se numără tabere internaționale pentru copii, evenimente de teatru și arte vizuale, expoziții etnografice și activități de advocacy care combat discursul segregațional din România și Europa", transmit reprezentanţii Centrului Cultural Clujean. 

Programul evenimentelor din 19 mai 2018 

17:00 - 18:30 | Cinema Victoria | TAIKON | documentar 
Suedia, 2015| regia Gellert Tamas & Lawen Mohtadi | 90 min | intrare liberă

Un documentar despre scriitoarea și activista suedeză de etnie romă, Katarina Taikon. Născută în 1932, Taikon a avut un rol major în lupta romilor pentru drepturi egale și a influenţat, prin cărțile ei „Katitzi”, generaţii întregi, devenind una dinte cele mai citite scriitoare de literatură pentru copii din Suedia.  Cu sprijinul Ambasadei Suediei și al Consulatului Suediei din Cluj-Napoca.

19:00 - 21.40 | Teatrul Național „Lucian Blaga”, Studio Euphorion | MAREA RUȘINE 
Regia și scenariul Alina Șerban | O producție Romano Kher | 140 min | intrare liberă

Marea Rușine abordează istoria robiei romilor din perspectiva și prin cuvintele unor artiști romi. Piesa gravitează în jurul temei rușinii. O rușine ce poate fi simțită deopotrivă de minoritari și majoritari odată cu înfruntarea unui trecut real, neasumat; o rușine personală față de propria identitate atunci când aceasta creează nedreptăți; o rușine de a ne solidariza cu persoane catalogate „nedezirabile”, în cazul nostru persoane de etnie romă. „Trebuie să avem curajul să spunem povestea, că până acum alții ne-au spus-o.” - Alina Șerban (Regizor și Actor). Cu sprijinul Centrului Național de Cultură a Romilor-Romano Kher, al Teatrului Excelsior din București și al Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca

18:00 - 01:00 | Muzeul Etnografic al Transilvaniei, sala Reduta | Cultură și etnografie roma 

Expoziție de etnografie roma, târg de meșteșuguri și concerte tradiționale, în cadrul Nopții Muzeelor. Cu sprijinul: Muzeului Etnografic al Transilvaniei și Asociației Meșteșugarilor Rromi

Accesul la evenimentele Jivipen este liber. 

Ediţia pilot Jivipen („viață", în limba romani) a avut loc, în vara lui 2017, la Pata Rât și în Parcul Central din Cluj, în parteneriat cu festivalul Jazz in the Park.

"Am căutat să oferim comunității roma prilejuri de a se prezenta în fața celorlalte comunități clujene și de a se bucura de oraș alături de ele. Am făcut acest lucru organizând un concert al trupei Taraf de Caliu la Pata Rât (1.000 de participanți) și o zonă de activități Jivipen în Parcul Central din Cluj. Proiectul a beneficiat de sprijinul Jazz in the Park, organizat de Asociația Fapte, membră a CCC, al lui Alex Fechete, activist și facilitator comunitar din comunitatea de la Pata Rât și al Centrul Național pentru Cultura Romilor", explică reprezentanţii ONG-ului de cultură. 

Programul Jivipen în Parcul Central a cuprins concerte și spectacole de dans cu artiști din comunitatea de la Pata Rât, prezentări și ateliere ale meșterilor tradiționali din comunitate, precum și spectacolul de teatru „Dacă nu mă vezi, nu mă cunoști", de Marcel Costea și John Bergman. "La finalul activităților Jivipen am efectuat o cercetare în rândul comunității roma, din care am aflat mai multe despre dorințele lor de a se implica în activități similare în viitor".

VEZI şi Jazz la Pata Rât, groapa de gunoi a Clujului. Fond pentru ajutorarea comunităţii FOTO/VIDEO

Zilele Roma şi colaborări cu şcolile din Cluj. În 2018

Anul acesta, elevii din comunitățile roma ale Clujului sunt invitați în programul de lucru cu școlile partenere în cadrul proiectului Expand (program de educație culturală, artistică și științifică adresat școlilor din oraș și din zona metropolitană, nr.red), iar reprezentanţii CCC propun organizarea Zilelor Culturii Roma în cadrul Zilelor Clujului și doresc să aducă la Cluj un proiect artistic cu reputație europeană care tratează subiectul relației dintre comunitățile roma și comunitățile non-roma ale Europei.

Implementarea proiectului Jivipen va avea loc în perioada 2018-2021, între activitățile propuse numărându-se tabere internaționale pentru copii, evenimente de teatru și arte vizuale, expoziții etnografice și activități de advocacy care combat discursul segregațional din România și Europa.

Zilele Clujului 2018 vor avea loc între 17-20 mai, în mai multe locaţii din oraş. 

Comenteaza